Kręcenie fanfików w the Sims 2-4
Kręcenie fanfików w the Sims 2-4
Zapraszam do dyskusji o tworzeniu fanfików w the Sims 2-4 na podstawie konkretnych filmów i seriali, oraz książek. Przede wszystkim jak podejść do wykorzystania ich postaci i innych elementów uniwersum, by wszystko było legalne? Chodzi mi głównie o twórczość non-profit, bo jeśli chcielibyśmy zarabiać na naszym fanfiku, to oczywiste, że mamy obowiązek postarać się o legalną zgodę. Ale w przypadku twórczości non-profit, sytuacja naprawdę jest dla mnie niejasna. Przykładowo, jeśli chcielibyśmy nakręcić swoją wersję "Krzyżaków", to kogo i co z uniwersum - i w jakim stopniu - możemy skopiować z powieści i (jak dotąd jedynej) ekranizacji, a kogo i co - i w jakim stopniu - mamy obowiązek zmodyfikować?
Ostatnio zmieniony niedziela 10 mar 2024, 20:01 przez Nisełka, łącznie zmieniany 1 raz.
- SimDels
- Komiksomaniak
- Origin ID: SimDels
- Kontakt:
@Nisełka W teorii bez zgody autora/innego właściciela praw autorskich masz prawo dowolnie wykorzystać to co stworzył autor... 70 lat po jego śmierci. Więc krzyżacy zupełnie na luzie. W praktyce mamy masę tzw machinim i zdaje się że twórcy muszą dbać tylko o legal ścieżek dźwiękowych a to wynika z tego że masz prawo do własnej interpretacji np lektury czyli jeśli zmienisz trochę bieg wydarzeń czy np skrócisz i uprościsz dzieło robiąc zabawna animacje czy scenki z gry to nikt cię nie oskarży o plagiat książki czy ekranizacje bez zgody. Oczywiście bez względu na to czym się zainspirujesz (słowo zainspirujesz jak wspomniałem jest tu ważne) w dobrym tonie jest podanie autora i dzieła które cię zainspirowało ,podobnie nawet jak wykorzystasz muzykę bez prawa autorskiego lub na licencji CC to warto zrobić to samo odnośnie autora muzyki czy nawet podać jakiś link w opisie. Jeśli chciałabyś zrobić scena po scenie dany film na źródle bardziej współczesnym (autor żyje lub nie minęło 70 lat od jego śmierci) bez najmniejszych zmian to tu teoria swoje a praktyka swoje ; w teorii podpisujesz umowę z autorem a w praktyce jesteś zdana na algorytmy np YT ale... komu by się chciało robić coś takiego
podzielisz się szerzej co planujesz? Ps: myślę że swojej strony że jak dbasz o kwestie dźwięku i robisz własne sceny to nie masz się czego obawiać ale ciekaw jestem czy faktycznie porwalas się na krzyżaków czy na coś innego

- Alibali
- Pisarz
- Origin ID: Aschantka
Nisełka - bo trafiłaś jak w dziesiątkę z pół kilometrowej odległości - w Delsika czuły średniowieczny punkt
Teraz będzie czekał na twoją produkcję jak na rozpalonym ruszcie
Dla Michała rycerstwo, zbroje, konne potyczki i inne krzyżackie ekwipunki to jak różowy kolorek dla Barbie 
Więc i ja jako niecierpliwa czytaczka i oglądaczka simowych historyjek przyłączam się do tego czekania na ruszcie - wespół zespół

Więc i ja jako niecierpliwa czytaczka i oglądaczka simowych historyjek przyłączam się do tego czekania na ruszcie - wespół zespół

Na razie to luźna koncepcja. Mój obecny komputer już szwankuje, a nowy będę chciała kupić game'ingowy, by wytrzymał obecność "The Sims 4" i jego wszystkich rozszerzeń. I chciałabym wtedy zrobić np. fanfik jednego z seriali historycznych nakręconych - mówiąc ogólnie - po 1989r. (wolę na razie nie podawać tytułu). Wiem tyle, że do używania samych postaci historycznych jako postaci we własnej twórczości mamy dość duże prawo, ale do używania kreacji tych postaci z cudzej twórczości (np. Jana Skrzetuskiego w "Ogniem i mieczem" od Jerzego Hoffmana) to tak nie za bardzo - to chyba nie bez zgody autora/twórcy. I podobna rzecz się tyczy miejsc - tyle że tu ponoć też samych miejsc, a nie tylko ich kreacji w cudzej twórczości. Np. nie wiem jak byłoby ze zbudowaniem zamku na Wawelu według planu z oficjalnej strony internetowej (o ile takowy istnieje, bo ja nie znalazłam, ale może źle szukałam).SimDels pisze: ↑sobota 09 mar 2024, 16:22@Nisełka W teorii bez zgody autora/innego właściciela praw autorskich masz prawo dowolnie wykorzystać to co stworzył autor... 70 lat po jego śmierci. Więc krzyżacy zupełnie na luzie. W praktyce mamy masę tzw machinim i zdaje się że twórcy muszą dbać tylko o legal ścieżek dźwiękowych a to wynika z tego że masz prawo do własnej interpretacji np lektury czyli jeśli zmienisz trochę bieg wydarzeń czy np skrócisz i uprościsz dzieło robiąc zabawna animacje czy scenki z gry to nikt cię nie oskarży o plagiat książki czy ekranizacje bez zgody. Oczywiście bez względu na to czym się zainspirujesz (słowo zainspirujesz jak wspomniałem jest tu ważne) w dobrym tonie jest podanie autora i dzieła które cię zainspirowało ,podobnie nawet jak wykorzystasz muzykę bez prawa autorskiego lub na licencji CC to warto zrobić to samo odnośnie autora muzyki czy nawet podać jakiś link w opisie. Jeśli chciałabyś zrobić scena po scenie dany film na źródle bardziej współczesnym (autor żyje lub nie minęło 70 lat od jego śmierci) bez najmniejszych zmian to tu teoria swoje a praktyka swoje ; w teorii podpisujesz umowę z autorem a w praktyce jesteś zdana na algorytmy np YT ale... komu by się chciało robić coś takiegopodzielisz się szerzej co planujesz? Ps: myślę że swojej strony że jak dbasz o kwestie dźwięku i robisz własne sceny to nie masz się czego obawiać ale ciekaw jestem czy faktycznie porwalas się na krzyżaków czy na coś innego
Jak wyżej napisałam SimDelsowi, trochę to potrwa.Alibali pisze: ↑sobota 09 mar 2024, 17:34Nisełka - bo trafiłaś jak w dziesiątkę z pół kilometrowej odległości - w Delsika czuły średniowieczny punktTeraz będzie czekał na twoją produkcję jak na rozpalonym ruszcie
Dla Michała rycerstwo, zbroje, konne potyczki i inne krzyżackie ekwipunki to jak różowy kolorek dla Barbie
Więc i ja jako niecierpliwa czytaczka i oglądaczka simowych historyjek przyłączam się do tego czekania na ruszcie - wespół zespół![]()
- SimDels
- Komiksomaniak
- Kontakt:
No to czymamy mocno kciuki (ps. dobrze jest być ostrożnym ale z tym Wawelem to bez przesady, buduj odtwarzaj, realne miejsca nie maja żadnych zastrzeżeń, co najwyżej domy prywatne obcych osób gdyby ktoś cudem znalazł za duże podobieństwo i miałby roszczeniowy charakter (wiadomo, przysłowiowy "dziadu" w każdym temacie się znajdzie).
Planów Wawelu trochę znajdziesz. Wawelu w simsach jeszcze nie widziałem ,to poważne wyzwanie ,chyba że chcesz otworzyć tylko jakiś fragment lub określone pomieszczenia.
https://www.google.com/search?sca_esv=9 ... 8&dpr=1.25
Planów Wawelu trochę znajdziesz. Wawelu w simsach jeszcze nie widziałem ,to poważne wyzwanie ,chyba że chcesz otworzyć tylko jakiś fragment lub określone pomieszczenia.
https://www.google.com/search?sca_esv=9 ... 8&dpr=1.25
Dziękuję wam, moi drodzy, jesteście bardzo pomocni. Jeszcze taka sprawa (nie wiem, czy nie powinnam tego wrzucić w inny temat). Jak tu z zachowaniem realizmu? No bo - gdybym np. kręciła scenę pojedynku Wołodyjowskiego z Bohunem w "Ogniem i mieczem", to żeby Bohun nagle nie zaczął gadać przez komórkę. Trochę szkoda, że w obrębie "głównej serii" Simsów nie ma możliwości, by nie tylko tworzyć dane miasto w klimacie wybranej epoki historycznej, ale też by były z niego usunięte elementy innych epok. Choć z drugiej strony mogłoby to być problemem, jeśli do danej sceny potrzebujesz wybranych Simów na już, a oni - zamiast szybko przyjechać - tarabaniliby się na piechotę, lub konno.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 mar 2024, 19:45 przez Nisełka, łącznie zmieniany 1 raz.
- SimDels
- Komiksomaniak
- Kontakt:
Faktycznie z tymi telefonami mamy trochę cyrk, często próbowałem zrobić jakieś "światy" średniowieczne czy starożytne i tu zawsze był ten zonk choć uznawałem że ostatecznie to tylko zabawa i ten element będzie śmieszyć ale do scenek to chyba pozostaje z nadzieją poszukać jakiegoś moda. Na szybko mam taki spis ale warto sprawdzić kiedy dany mod wyszedł żeby nie zaszkodził w grze (choć czwórka ma to do siebie , że bardziej jej szkodzą aktualizacje twórców niż jakiekolwiek nawet mocno nieaktualne mody poza nielicznymi chyba wyjątkami)
https://www.google.com/search?q=sims+4+ ... 8&dpr=1.25
Dzięki Tobie chyba pierwszy raz takiego moda poszukałem więc jeśli coś zadziała to podziękuje ci za to pytanie i motywacyję
Dzięki Tobie chyba pierwszy raz takiego moda poszukałem więc jeśli coś zadziała to podziękuje ci za to pytanie i motywacyję

Dzięki za link. Widzę, że trochę tam tego jest. Tylko który z nich jest bezpieczny dla komputera? Nie chcę nikogo posądzać o celowe szkodzenie. Po prostu po cyrkach z moim obecnym komputerem (wywołanych ściąganiem akurat nie czegoś do gier, ale innych, a czasem materiałów na studia - i to raz na uczelnianą platformę e-learningową pewien wykładowca wrzucił materiał, przez który komputer mi siadł) wolę uważać, by mój kolejny nie skończył źle.SimDels pisze: ↑niedziela 10 mar 2024, 12:08Faktycznie z tymi telefonami mamy trochę cyrk, często próbowałem zrobić jakieś "światy" średniowieczne czy starożytne i tu zawsze był ten zonk choć uznawałem że ostatecznie to tylko zabawa i ten element będzie śmieszyć ale do scenek to chyba pozostaje z nadzieją poszukać jakiegoś moda. Na szybko mam taki spis ale warto sprawdzić kiedy dany mod wyszedł żeby nie zaszkodził w grze (choć czwórka ma to do siebie , że bardziej jej szkodzą aktualizacje twórców niż jakiekolwiek nawet mocno nieaktualne mody poza nielicznymi chyba wyjątkami)
Dzięki Tobie chyba pierwszy raz takiego moda poszukałem więc jeśli coś zadziała to podziękuje ci za to pytanie i motywacyję![]()
- Alibali
- Pisarz
- Origin ID: Aschantka
Nisełka - nie wiadomo, który bezpieczny, póki nie przetestujesz na własnej grze. Dlatego trzeba ostrożnie i z rozwagą... Mi grę rozwaliło narzędzie TOOL i Betterbuildbuy by TwistedMexi. Trzeba było je najpierw wyłączyć w grze a potem usuwać. Zrobiłam na skróty i zapłaciłam zepsutymi sejwami i bezpowrotnie utraconymi Simami, do których zazwyczaj bardzo się przywiązuję. Nie zapisałam sobie "części składowych" większości z nich, więc odzyskałam tylko niektóre
i np Bardotka przepadła, a bardzo byłam ciekawa jej potomstwa (właśnie mi się samoistnie rozmnożyła tuż przed padnięciem sejwu). Pozostały tylko fotki w moim kąciku twórczym 

No właśnieAlibali pisze: ↑poniedziałek 11 mar 2024, 18:33Nisełka - nie wiadomo, który bezpieczny, póki nie przetestujesz na własnej grze. Dlatego trzeba ostrożnie i z rozwagą... Mi grę rozwaliło narzędzie TOOL i Betterbuildbuy by TwistedMexi. Trzeba było je najpierw wyłączyć w grze a potem usuwać. Zrobiłam na skróty i zapłaciłam zepsutymi sejwami i bezpowrotnie utraconymi Simami, do których zazwyczaj bardzo się przywiązuję. Nie zapisałam sobie "części składowych" większości z nich, więc odzyskałam tylko niektórei np Bardotka przepadła, a bardzo byłam ciekawa jej potomstwa (właśnie mi się samoistnie rozmnożyła tuż przed padnięciem sejwu). Pozostały tylko fotki w moim kąciku twórczym
![]()