To proste ale nie każdy o tym wie (sam przetestowałem to niedawno) więc taka podpowiedź może się przydać;
Początkowo przetestowałem budowanie z najmniej ekologicznych materiałów (tekstury) oraz elementów (kominki i nie ekologiczne blachy dachowe). Na efekt trzeba było poczekać ok 2-3 simowe dni ale było warto; niebo w Oazie zrobiło się dziwnie zamglone a potem żółte. Na mapie dzielnica zapaliła się na żółto jako zanieczyszczona i słońce na tym zapisie gry pozostaje w Oazie wiecznie zamglone. To prawdziwe tło dla zabawy w dystopię dlatego byłem ciekaw czy to zadziała w druga stronę. Szybko okazało się, że jest to równie proste a nawet dzieje się jakby szybciej w praktyce. Wystarczy użyć dość tęgo tekstur z zielonym śladem i obiektów bez przyłącza. Nie wiem jaka jest minimalna ilość wyposażenia wpływającego na środowisko ale odniosłem wrażenie, że małe domki tak zrobione działałyby tak samo jak wysokie budynki mieszcące więćej telstur eko tyle że ich działanie będzie wolniejsze, może zajmie simowy tydzień zamiast ok 48 godzin.
Zabawa w ekologiczne budowanie pozwoli na ciekawy rodzaj zabawy urozmaicenie w grze i przede wszystkim efektowny klimat w otoczeniach czyli zorze (nawet w upalnej Oazie one występują tam gdzie ustawimy parcele o zielonym śladzie) no i naturalnie piękne gwieździste niebo, być może bardziej soczysta zieleń i drobne zmiany tła.
Ekologiczną utopię przetestowałem m.in na przykładzie Forgotten Hollow; w efekcie po ustawieniu hurtowo zielonej parceli na kilku dostępnych miejscach niebo zrobiło sie czystsze, mgła jest dużo mniejsza momentami zupełnie zanika a zorza pojawia sie każdej nocy jeśli nie ma na niebie chmur. Początkowo po nastaniu ery eko, w "Wampirowie" miałem wielodniowy deszcz więc ustawiłem sobie maszyne do przerabiania pogody (z dodatku z porami roku) i sim zmienił sobie pogode tak by szybciej zobaczyć pierwszą zorzę (więc ta maszyna też przyda się na przynajmniej jednej parceli w danej dzielni).
Ps: tak mi teraz przyszło do głowy, że może fajne będzie jakieś wyzwanie eko czyli wspólna zabawa w budowanie takich parceli które szybko zmieniłyby otoczenie w "eko-utopię" ?
Oczywiście niezbędny do tego celu jest dodatek eko o którym więcej przeczytacie Tu
Póki co kilka wskazówek w formie obrazków dla zapalonych budowniczych