@SimDels dziękuję.
Bardzo ciekawy pomysł z testowaniem nowych opcji kolorów. Sama na to nie wpadłam, choć… wszystkie moje Simy lubią kolor zielony, ale to tylko dlatego, że ja jestem jego fanką i jakoś samo tak wyszło, całkiem nieświadomie. I wiesz, coś w tym może być. Rodzinka, którą aktualnie gram od niedawna mieszka w nowej lokacji i faktycznie… nastrójniki mają mocno pozytywne, wiele razy dziennie biegają pielęgnować ogród,młodzież sama z siebie robi dodatkowe zaliczenia licealnej pracy domowej oraz z własnej woli ćwiczy programowanie i grę na instrumentach. Poza tym cała rodzina zgodnie, bez mojego udziału, poddaje recyklingowi każdego śmiecia i pilnuje porządku na parceli. Być może to trochę za wcześnie na wyciąganie wniosków, dlatego jeszcze trochę poczekam.
Jeśli chodzi o ułożenie donic w szklarni, to wierz mi, miałam je ustawione już na wiele sposobów i nieraz musiałam coś zmieniać, bo się okazywało, że Sim nie ma dostępu do rośliny. Obecnie dostęp już jest z każdej strony, ale czy to jest to najbardziej ekonomiczne ustawienie, to nie wiem.
Rakiety i obserwatoria darzę ogromną miłością, zresztą mam jednego Sima naukowca (mędrzec i głupiec jednocześnie wg Wicked Whims) i a drugiego, nastolatka z cechą poszukiwacz przygód. I ten drugi, gdy rakieta była jeszcze w budowie z własnej woli i z dziką radością biegł do niej i wykonywał interakcję „buduj”. A jakie fajne dymki, związane z kosmicznymi podróżami pojawiały się nad jego głową.
I fakt, przydałaby się opcja zatrudnienia kogoś na farmie do pomocy, może kiedyś twórcy gry się na to zdecydują.
@Ktosik dziękuję za miłe słowa

Tak, szklarnia wymaga sporo pracy, na szczęście mam wśród moich Simów ochotników, których nie trzeba do tego zaganiać. Uwijają się bardzo sprawnie, jak te mróweczki...
Dorzucę jeszcze trochę dodatkowych fotek, by pokazać jak jak wygląda całość w środku. Tak naprawdę to miał być taki dom-dom, niezbyt wyszukany, miejscami wręcz prosty, ale przyjazny, kojarzący się ciepłem, spokojem i powrotami z dalekich podróży, balang i imprez do rodzinnej chaty.
Tutaj
rzut z góry na parter, jak widać cała lewa strona to narzędzia i maszyny wszelakie. W zależności od potrzeby są w użyciu.
Światło w pomieszczeniach zmieniłam na nieco chłodniejsze i widzę, że już nieco inaczej wyglądają kolory, choć zielony nadal przeważa.
Domowa przestrzeń twórczo-naukowa + kąt dla zwierzaka… W starym domu ściany obwieszone były półkami, na których stały wszelkie możliwe barwniki oraz ogromne ilości kostek woskowych, pszczelich i sojowych. Tu jeszcze tego nie zdążyłam zrobić. Ale mam w planach jeszcze nieco zaśmiecić tę przestrzeń.
Przedpokój...
Rzut na piętro…
Pokój dziadka… który ma dzierganie na 10 poziomie i robi aspirację pana włóczki. Pracuje jako zawodowy ogrodnik, gotuje najlepiej z całej rodziny, a w wolnych chwilach maluje obrazy i wystawia je na plopsy (ma już 9 poziom malowania, a za swoje prace kosi niekiedy ogromną kasę)

To człowiek typu:
Jak się nie da, skoro się da! Wszystko da się zrobić!
Pokój drugiego nastolatka, który idzie w kierunku ekologii (ma cechy mistrz ekologii i fanatyk ekologii) oraz ogrodnictwa; już jako dziecko wstawał rano i z własnej woli przed szkołą wyrywał chwasty i podlewał rośliny w szklarni. Byłam w szoku, gdy pierwszy raz to zobaczyłam. Nie sądziłam, że dzieci tak mogą… Po dziadku odziedziczył skłonności do malowania obrazów.