Pierwsza porcja kodów, którą skopiowałam z postu Miszki
Konsolę kodów (okno) uruchamiamy tak jak w the sims3 i 4
ctrl +shift+c
Kody na kasę:
PIGGYBANK - otrzymujemy 1000 Paradimes.
MAKEITRAIN - otrzymujemy 10000 Paradimes
JACKPOT - otrzymujemy 50000 Paradimes.
LOTTERY - otrzymujemy losowo kwotę od 1 do 100 000 Paradimes.
PAYDAY - dostajesz drugą pensję
PRINTMONEY - wpisujesz ile chcesz kasy jeśli dbrze rozumiem np. "PRINTMONEY 1000"
SETMONEY - określamy wysokość budżetu paraludka np. wpisując "SETMONEY 1000"
CLEARBILLS - usuń wszystkie bieżące rachunki tak by nie trzeba było ich spłacać
editcharacter - to uruchamia edytor paraludkowy i pojawia się opcja zapisu ludzika do użycia na innych zapisach gry lub w celu udostepnienia.
Kod na gaszenie pożaru, który wyszukała Perci (bardzo potrzebny jak się okazuje) - extinguishallfires
Większość kodów możemy znleźć na stronce Wiki - Paralives
https://paralives.wiki.gg/wiki/Cheats#General
Kody do Paralives
- Alibali
- Pisarz

- Origin ID: Aschantka
Kody do Paralives
Origin ID: Aschantka
- Alibali
- Pisarz

- Origin ID: Aschantka
Miszka podał przydatny link do stronki, na której znajdziemy obrazki do wykorzystania przy tworzeniu własnych obrszków do gry. Paralives bowiem umożliwia tworzenie własnych obrazów przez wczytanie z komputera odpowiednich "tekstur'
Jest to zupełnie darmowy niekomercyjny generator obrazków AI, dobrych do użycia w grze, bo zapisują się od razu jako jpg i są nieduże. Jest tam sporo stylów, generator nie jest najnowszy, więc może nie zrobimy ultrarealistycznych rzeczy, ale do obrazków w grze masa możliwości i stylów;
https://perchance.org/ai-text-to-image-generator
Jest to zupełnie darmowy niekomercyjny generator obrazków AI, dobrych do użycia w grze, bo zapisują się od razu jako jpg i są nieduże. Jest tam sporo stylów, generator nie jest najnowszy, więc może nie zrobimy ultrarealistycznych rzeczy, ale do obrazków w grze masa możliwości i stylów;
https://perchance.org/ai-text-to-image-generator
Origin ID: Aschantka
- Percival159
- Naczelny
- Origin ID: Percival159
Podaję kody, które osobiście przetestowałam w grze, więc jestem pewna ich działania:
Tak jak podała Ala, konsolę (okno) kodów uruchamiamy wciskając Ctrl + Shift + C. Ale możemy to zrobić również za pomocą Ctrl + F1 i ja akurat stosuję tę opcję, bo mi wygodniej.
Aby podnieść poziom nadrzędnej kategorii wiedzy, wpisz w konsoli poniższą komendę, zastępując literę X wybranym poziomem (np. 7, 10 czy 12):
SETSKILLLEVEL KnowledgeMusic X – poziom kategorii Muzyka
SETSKILLLEVEL KnowledgeFood X – poziom kategorii Jedzenie
SETSKILLLEVEL KnowledgeFitness X – poziom kategorii Sprawność fizyczna
SETSKILLLEVEL KnowledgeTechnology X – poziom kategorii Technologia
SETSKILLLEVEL KnowledgeVisualArt X – poziom kategorii Sztuka
SETSKILLLEVEL KnowledgeScience X – poziom kategorii Nauka
SETSKILLLEVEL KnowledgeRepair X - poziom kategorii Naprawianie (sprzętu)
I tu uważajcie z kategorią "Sztuka", która jest podawana w wielu poradnikach jako "Art", tymczasem wpisanie powyższej komendy z nazwą "Art" u mnie nie zadziałało. Okazało się, że w kodach "Sztuka" określana jest jako "VisualArt" i tę nazwę podałam wyżej przy odpowiedniej komendzie.
Kody na konkretne umiejętności (Skills)
Jeśli chcesz zmienić poziom tylko jednej, szczegółowej zdolności, wpisujesz jej angielską nazwę bezpośrednio po głównej komendzie SETSKILLLEVEL, w miejsce litery X podajesz liczbę określającą poziom, który chcesz osiągnąć:
SETSKILLLEVEL Guitar X – poziom gry na gitarze
SETSKILLLEVEL Piano X – poziom gry na pianinie
SETSKILLLEVEL Triangle X – poziom gry na trójkącie
SETSKILLLEVEL Cooking X – poziom gotowania
SETSKILLLEVEL Exercising X – poziom ćwiczeń fizycznych
SETSKILLLEVEL Dancing X – poziom tańca
SETSKILLLEVEL Programming X – poziom programowania
SETSKILLLEVEL GraphicDesign X – poziom projektowania graficznego
SETSKILLLEVEL Painting X – poziom malarstwa
SETSKILLLEVEL Astronomy X – poziom astronomii
SETSKILLLEVEL Biology X – poziom biologii
SETSKILLLEVEL Surgery X – poziom chirurgii
Kody na zmaksymalizowanie pasków potrzeb (wypełniają cały pasek):
RELIEFNEED Hunger - Głód
RELIEFNEED Sleep - Śpij
RELIEFNEED Bathroom - Toaleta
RELIEFNEED Hygiene - Higiena
Kod dodający jeden dzień urlopu:
ADDVACATIONDAY
Testowałam również dodawanie do powyższej komendy liczby, ale tu kod działa działa dziwnie, bo na przykład miałam już 1 dzień urlopu i wkleiłam ADDVACATIONDAY 4, a liczba urlopu zwiększyła mi się do 3.
Czyli, gdy wpiszesz liczbę, mając już jakiś urlop na koncie, urlop zwiększy się, ale raczej losowo, albo według jakiejś zasady, której jeszcze nie wyłapałam.
Czyli, jeśli chcesz otrzemać konkretbą liczbę dni urlopu tu chyba lepiej będzie spamować samą komendą ADDVACATIONDAY.
Przetestowałam również kod na gaszenie pożaru, więc poświadczam, działa:
EXTINGUISHALLFIRES
I jeszcze przekleję tu moją wypowiedź z innego wątku o kuchence zbugowanej podczas pożaru, bo ten temat też przetestowałam i może się komuś przyda informacja, co należy w takim przypadku zrobić:
Gra może czasem po pożarze zbugować kuchenkę (mnie się to przytrafiło). A dokładniej, gdy kuchenka spłonie, standardowo należy kliknąć na nią (w trybie życia) i wybrać opcję "zamień". Wtedy automatycznie kupuje się nową kuchenkę na miejsce zniszczonej, ale jeśli wystąpi ów bug, gra traktuje kuchenkę jako wciąż tlącą się w niewidzialnym miejscu i ludek gdy za każdym kolejnym razem próbuje coś ugotować, wpada w niekończącą się pętle pożarów. Jedynym ratunkiem jest wejście do trybu budowy, sprzedanie "spalonej"/zainfekowanej zarzewiem ognia kuchenki i kupienie zupełnie nowej.
I ciekawostka odnośnie pożarów, ja tego nie testowałam, bo dowiedziałam się o tym później, ale na reddicie ludzie piszą, że w razie wybuchu pożaru można spróbować też takiej metody:
1. Przejdź do trybu budowania.
2. Kliknij bezpośrednio na płomienie myszką i po prostu usuń je przyciskiem Delete (lub sprzedaj pozostałe po nich popioły). - Gdzieś czytałam, że same płomienie można w ten sposób sprzedawać, ale nie testowałam, więc nie potwierdzam. Ale spróbuję tej opcji przy kolejnym, odpukać, ogniowym wypadku.
Tak jak podała Ala, konsolę (okno) kodów uruchamiamy wciskając Ctrl + Shift + C. Ale możemy to zrobić również za pomocą Ctrl + F1 i ja akurat stosuję tę opcję, bo mi wygodniej.
Aby podnieść poziom nadrzędnej kategorii wiedzy, wpisz w konsoli poniższą komendę, zastępując literę X wybranym poziomem (np. 7, 10 czy 12):
SETSKILLLEVEL KnowledgeMusic X – poziom kategorii Muzyka
SETSKILLLEVEL KnowledgeFood X – poziom kategorii Jedzenie
SETSKILLLEVEL KnowledgeFitness X – poziom kategorii Sprawność fizyczna
SETSKILLLEVEL KnowledgeTechnology X – poziom kategorii Technologia
SETSKILLLEVEL KnowledgeVisualArt X – poziom kategorii Sztuka
SETSKILLLEVEL KnowledgeScience X – poziom kategorii Nauka
SETSKILLLEVEL KnowledgeRepair X - poziom kategorii Naprawianie (sprzętu)
I tu uważajcie z kategorią "Sztuka", która jest podawana w wielu poradnikach jako "Art", tymczasem wpisanie powyższej komendy z nazwą "Art" u mnie nie zadziałało. Okazało się, że w kodach "Sztuka" określana jest jako "VisualArt" i tę nazwę podałam wyżej przy odpowiedniej komendzie.
Kody na konkretne umiejętności (Skills)
Jeśli chcesz zmienić poziom tylko jednej, szczegółowej zdolności, wpisujesz jej angielską nazwę bezpośrednio po głównej komendzie SETSKILLLEVEL, w miejsce litery X podajesz liczbę określającą poziom, który chcesz osiągnąć:
SETSKILLLEVEL Guitar X – poziom gry na gitarze
SETSKILLLEVEL Piano X – poziom gry na pianinie
SETSKILLLEVEL Triangle X – poziom gry na trójkącie
SETSKILLLEVEL Cooking X – poziom gotowania
SETSKILLLEVEL Exercising X – poziom ćwiczeń fizycznych
SETSKILLLEVEL Dancing X – poziom tańca
SETSKILLLEVEL Programming X – poziom programowania
SETSKILLLEVEL GraphicDesign X – poziom projektowania graficznego
SETSKILLLEVEL Painting X – poziom malarstwa
SETSKILLLEVEL Astronomy X – poziom astronomii
SETSKILLLEVEL Biology X – poziom biologii
SETSKILLLEVEL Surgery X – poziom chirurgii
Kody na zmaksymalizowanie pasków potrzeb (wypełniają cały pasek):
RELIEFNEED Hunger - Głód
RELIEFNEED Sleep - Śpij
RELIEFNEED Bathroom - Toaleta
RELIEFNEED Hygiene - Higiena
Kod dodający jeden dzień urlopu:
ADDVACATIONDAY
Testowałam również dodawanie do powyższej komendy liczby, ale tu kod działa działa dziwnie, bo na przykład miałam już 1 dzień urlopu i wkleiłam ADDVACATIONDAY 4, a liczba urlopu zwiększyła mi się do 3.
Przetestowałam również kod na gaszenie pożaru, więc poświadczam, działa:
EXTINGUISHALLFIRES
I jeszcze przekleję tu moją wypowiedź z innego wątku o kuchence zbugowanej podczas pożaru, bo ten temat też przetestowałam i może się komuś przyda informacja, co należy w takim przypadku zrobić:
Gra może czasem po pożarze zbugować kuchenkę (mnie się to przytrafiło). A dokładniej, gdy kuchenka spłonie, standardowo należy kliknąć na nią (w trybie życia) i wybrać opcję "zamień". Wtedy automatycznie kupuje się nową kuchenkę na miejsce zniszczonej, ale jeśli wystąpi ów bug, gra traktuje kuchenkę jako wciąż tlącą się w niewidzialnym miejscu i ludek gdy za każdym kolejnym razem próbuje coś ugotować, wpada w niekończącą się pętle pożarów. Jedynym ratunkiem jest wejście do trybu budowy, sprzedanie "spalonej"/zainfekowanej zarzewiem ognia kuchenki i kupienie zupełnie nowej.
I ciekawostka odnośnie pożarów, ja tego nie testowałam, bo dowiedziałam się o tym później, ale na reddicie ludzie piszą, że w razie wybuchu pożaru można spróbować też takiej metody:
1. Przejdź do trybu budowania.
2. Kliknij bezpośrednio na płomienie myszką i po prostu usuń je przyciskiem Delete (lub sprzedaj pozostałe po nich popioły). - Gdzieś czytałam, że same płomienie można w ten sposób sprzedawać, ale nie testowałam, więc nie potwierdzam. Ale spróbuję tej opcji przy kolejnym, odpukać, ogniowym wypadku.
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...