Kody do Paralives

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Kody do Paralives

Post autor: Alibali » czwartek 28 maja 2026, 19:22

Pierwsza porcja kodów, którą skopiowałam z postu Miszki

Konsolę kodów (okno) uruchamiamy tak jak w the sims3 i 4
ctrl +shift+c

Kody na kasę:

PIGGYBANK - otrzymujemy 1000 Paradimes.
MAKEITRAIN - otrzymujemy 10000 Paradimes
JACKPOT - otrzymujemy 50000 Paradimes.
LOTTERY - otrzymujemy losowo kwotę od 1 do 100 000 Paradimes.
PAYDAY - dostajesz drugą pensję
PRINTMONEY - wpisujesz ile chcesz kasy jeśli dbrze rozumiem np. "PRINTMONEY 1000"
SETMONEY - określamy wysokość budżetu paraludka np. wpisując "SETMONEY 1000"
CLEARBILLS - usuń wszystkie bieżące rachunki tak by nie trzeba było ich spłacać

editcharacter - to uruchamia edytor paraludkowy i pojawia się opcja zapisu ludzika do użycia na innych zapisach gry lub w celu udostepnienia.

Kod na gaszenie pożaru, który wyszukała Perci (bardzo potrzebny jak się okazuje) - extinguishallfires

Większość kodów możemy znleźć na stronce Wiki - Paralives

https://paralives.wiki.gg/wiki/Cheats#General

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 28 maja 2026, 19:35

Miszka podał przydatny link do stronki, na której znajdziemy obrazki do wykorzystania przy tworzeniu własnych obrszków do gry. Paralives bowiem umożliwia tworzenie własnych obrazów przez wczytanie z komputera odpowiednich "tekstur'

Jest to zupełnie darmowy niekomercyjny generator obrazków AI, dobrych do użycia w grze, bo zapisują się od razu jako jpg i są nieduże. Jest tam sporo stylów, generator nie jest najnowszy, więc może nie zrobimy ultrarealistycznych rzeczy, ale do obrazków w grze masa możliwości i stylów;

https://perchance.org/ai-text-to-image-generator

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » czwartek 28 maja 2026, 22:17

Podaję kody, które osobiście przetestowałam w grze, więc jestem pewna ich działania:

Tak jak podała Ala, konsolę (okno) kodów uruchamiamy wciskając Ctrl + Shift + C. Ale możemy to zrobić również za pomocą Ctrl + F1 i ja akurat stosuję tę opcję, bo mi wygodniej.

Aby podnieść poziom nadrzędnej kategorii wiedzy, wpisz w konsoli poniższą komendę, zastępując literę X wybranym poziomem (np. 7, 10 czy 12):

SETSKILLLEVEL KnowledgeMusic X – poziom kategorii Muzyka
SETSKILLLEVEL KnowledgeFood X – poziom kategorii Jedzenie
SETSKILLLEVEL KnowledgeFitness X – poziom kategorii Sprawność fizyczna
SETSKILLLEVEL KnowledgeTechnology X – poziom kategorii Technologia
SETSKILLLEVEL KnowledgeVisualArt X – poziom kategorii Sztuka
SETSKILLLEVEL KnowledgeScience X – poziom kategorii Nauka
SETSKILLLEVEL KnowledgeRepair X - poziom kategorii Naprawianie (sprzętu)

I tu uważajcie z kategorią "Sztuka", która jest podawana w wielu poradnikach jako "Art", tymczasem wpisanie powyższej komendy z nazwą "Art" u mnie nie zadziałało. Okazało się, że w kodach "Sztuka" określana jest jako "VisualArt" i tę nazwę podałam wyżej przy odpowiedniej komendzie.

Kody na konkretne umiejętności (Skills)
Jeśli chcesz zmienić poziom tylko jednej, szczegółowej zdolności, wpisujesz jej angielską nazwę bezpośrednio po głównej komendzie SETSKILLLEVEL, w miejsce litery X podajesz liczbę określającą poziom, który chcesz osiągnąć:

SETSKILLLEVEL Guitar X – poziom gry na gitarze
SETSKILLLEVEL Piano X – poziom gry na pianinie
SETSKILLLEVEL Triangle X – poziom gry na trójkącie
SETSKILLLEVEL Cooking X – poziom gotowania
SETSKILLLEVEL Exercising X – poziom ćwiczeń fizycznych
SETSKILLLEVEL Dancing X – poziom tańca
SETSKILLLEVEL Programming X – poziom programowania
SETSKILLLEVEL GraphicDesign X – poziom projektowania graficznego
SETSKILLLEVEL Painting X – poziom malarstwa
SETSKILLLEVEL Astronomy X – poziom astronomii
SETSKILLLEVEL Biology X – poziom biologii
SETSKILLLEVEL Surgery X – poziom chirurgii

Kody na zmaksymalizowanie pasków potrzeb (wypełniają cały pasek):

RELIEFNEED Hunger - Głód
RELIEFNEED Sleep - Śpij
RELIEFNEED Bathroom - Toaleta
RELIEFNEED Hygiene - Higiena

Kod dodający jeden dzień urlopu:

ADDVACATIONDAY

Testowałam również dodawanie do powyższej komendy liczby, ale tu kod działa działa dziwnie, bo na przykład miałam już 1 dzień urlopu i wkleiłam ADDVACATIONDAY 4, a liczba urlopu zwiększyła mi się do 3. :D Czyli, gdy wpiszesz liczbę, mając już jakiś urlop na koncie, urlop zwiększy się, ale raczej losowo, albo według jakiejś zasady, której jeszcze nie wyłapałam. ;) Czyli, jeśli chcesz otrzemać konkretbą liczbę dni urlopu tu chyba lepiej będzie spamować samą komendą ADDVACATIONDAY.

Przetestowałam również kod na gaszenie pożaru, więc poświadczam, działa:

EXTINGUISHALLFIRES

I jeszcze przekleję tu moją wypowiedź z innego wątku o kuchence zbugowanej podczas pożaru, bo ten temat też przetestowałam i może się komuś przyda informacja, co należy w takim przypadku zrobić:

Gra może czasem po pożarze zbugować kuchenkę (mnie się to przytrafiło). A dokładniej, gdy kuchenka spłonie, standardowo należy kliknąć na nią (w trybie życia) i wybrać opcję "zamień". Wtedy automatycznie kupuje się nową kuchenkę na miejsce zniszczonej, ale jeśli wystąpi ów bug, gra traktuje kuchenkę jako wciąż tlącą się w niewidzialnym miejscu i ludek gdy za każdym kolejnym razem próbuje coś ugotować, wpada w niekończącą się pętle pożarów. Jedynym ratunkiem jest wejście do trybu budowy, sprzedanie "spalonej"/zainfekowanej zarzewiem ognia kuchenki i kupienie zupełnie nowej.

I ciekawostka odnośnie pożarów, ja tego nie testowałam, bo dowiedziałam się o tym później, ale na reddicie ludzie piszą, że w razie wybuchu pożaru można spróbować też takiej metody:

1. Przejdź do trybu budowania.
2. Kliknij bezpośrednio na płomienie myszką i po prostu usuń je przyciskiem Delete (lub sprzedaj pozostałe po nich popioły). - Gdzieś czytałam, że same płomienie można w ten sposób sprzedawać, ale nie testowałam, więc nie potwierdzam. Ale spróbuję tej opcji przy kolejnym, odpukać, ogniowym wypadku. ;)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

ODPOWIEDZ

Wróć do „[Paralives] - Nieoficjalne modyfikacje (Mody)”