Paralives - bieżące informacje i ciekawostki dotyczące gry

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Re: Paralives - bieżące informacje i ciekawostki dotyczące gry

Post autor: Percival159 » wtorek 26 maja 2026, 11:42

Katel - bardzo ładna paraludka. :hearts/heavy-black-heart: Nawet ma makijaż. Aż jestem ciekawa ile tak naprawdę da się wycisnąć z tego kreatora postaci, ale nie dowiem się póki nie zakupię gry. :) Zachęcasz mnie tym, że gra chodzi płynnie (te suwaczki) i nie powiem, bardzo intryguje mnie ich tryb budowania.
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » wtorek 26 maja 2026, 17:47

Oj dziewczyny, pardon chłopaku - kusicie kusicie!

Nie mam teraz kasy, bo głupio mi przy strumieniu wyciekającym podczas remontu powiedzieć - ja teraz wydam sobie na gierkę. Muszę poczekać dla przyzwoitości :P

'Poza tym cieszę się świeżo odzyskaną trójką - jak dobrze robi czasami awaria gry :a_rolling:

Paraludka w twoim wykonaniu Katelku jest bardzo ładna i nawet i ja bym ją przełknęła - bez cc :P Czekam na dalsze wieści z placu boju!

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » wtorek 26 maja 2026, 18:23

Mi się trochę kojarzy to z Trójką w sensie przynajmniej obsługi mapy z miastem choć tu jest troche uproszczone to i szybsze ale podobne, czyli oddalamy mapke miasta aż będzie miacho z góry i wtedy można edytowac lub przeskoczyć do grania inna rodziną czy tez innym parasolkiem więc pewnie się odnajdziesz będąc specem od Trójki. TRójka jest w jakimś sensie niezniszczalna i coś mi sie zdaje że mogła być jakąs inspiracją dla Paralives, choć dużo jest głosów że bardziej kojarzy się z dwójką (no mi jakoś mniej choć ma taki trochę "domowy" klimat jak dwójka, nie wiem jak to okreslić ale trochę sie czuje jakbym grał dawno temu w starą grę po raz pierwszy robiąc wielkie wow, że sie da, że wygląda itd ;)
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » wtorek 26 maja 2026, 19:36

Paraludki idealnie wpisują się w nową grę. Ludek oznacza ludzika, a para wzięło się od Para- lives...więc jak najbardziej przychylam się do propozycji Ali.

Przeróbka z owłosionego blond faceta z piegami na czole i plecach w intrygującą Parafolkę wyszła świetnie :23-clapping-hands: . Wychodzi na to, że można stworzyć całkiem sympatyczną postać nawet przy tak znikomej ilości akcesoriów.

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » wtorek 26 maja 2026, 20:26

Gra ma ciekawy drugi tryb zabawy czyli zaczęcie od pustego miejsca. W praktyce możemy zabudowac gigantyczną parcelę by sobie stworzyć małe miasteczko lub coś innego (to przynajmniej dwa razy większy teren od największej parceli w simsach (chyba za mocno nie przesadziłem). Można tam albo sobie życ ludzkiem lub rodzinką bez sąsiadów (bo raczej nikt do nas nie przylezie) więc to bardziej edytor budowania w tym trybie. Można też całosc zapisac jako parcele więc i pewnie gdzieś potem na normalnym trybie gry użyć w mieście.
Co jednak zrobić żeby nasz ludzik był milionerem i mógł zbudowac sobie całe miasteczko na parceli lub rezydencyje jakiej świat nie widział? Ano... malować i sprzedawać obrazy można do renty więc z pomocą przychodzą kody. Konsole uruchamia się zupełnie tak jak w simsach; ctrl+shift+c a poniżej kody

Kody na kasę:

PIGGYBANK - otrzymujemy 1000 Paradimes.
MAKEITRAIN - otrzymujemy 10000 Paradimes
JACKPOT - otrzymujemy 50000 Paradimes.
LOTTERY - otrzymujemy losowo kwotę od 1 do 100 000 Paradimes.
PAYDAY - dostajesz drugą pensję
PRINTMONEY - wpisujesz ile chcesz kasy jeśli dbrze rozumiem np. "PRINTMONEY 1000"
SETMONEY - określamy wysokość budżetu paraludka np. wpisując "SETMONEY 1000"
CLEARBILLS - usuń wszystkie bieżące rachunki tak by nie trzeba było ich spłacać

Dopiszę jeszcze bardzo ważny na tą chwile kod; gra na obecnym etapie nie pozwala oficjalnie zapisywac granego już ludzika, aby to przeskoczyć (i tu ogromne podziękowania dla Perci!) wpisujemy kod: editcharacter - to uruchamia edytor paraludkowy i pojawia się opcja zapisu ludzika do użycia na innych zapisach gry lub w celu udostepnienia.

Wszystkie kody sa dostępne na Paralives wiki: https://paralives.wiki.gg/wiki/Cheats#General
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » wtorek 26 maja 2026, 22:51

O, dzięki Delsie, kody na kasę to podstawa w każdej grze!

Kupiłam grę, zaczęłam pierwszą rozgrywkę, wybudowałam chatę niedokończoną, bo kasy nie starczyło. Na razie spróbuję pograć, ale absolutnie nie wykluczam późniejszego wzbogacenia się za pomocą kodów. A poniżej na fotkach owa chata, wybudowana w jakiejś zakazanej dzielnicy, na ulicy wylotowej z miasta... oraz paraludek, tradycyjnie Vitalij, a właściwie pierwsze podejście do Vitalija i ogarniania suwaków w tej grze. Jako, że to były wąpierz, posiada pamiątki po dawnym życiu, czyli jasną cerę, sinawe wargi i prawdopodobnie wampirze kły, ale tu nie jestem pewna, co mu dałam, bo gra dobrze tych zębów nie pokazuje. Vitalij cudem wyleczył się z wampiryzmu i postanowił wyjechać do mieściny, gdzie nikt go nie zna...

Włosy są nie do końca Vitalijowe, ale z włosami męskimi średniej długości w tej grze póki co, krucho.

Vitalij i chata.jpg
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Katel
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: Katel

Post autor: Katel » środa 27 maja 2026, 14:40

O, łooł! Intrygujący ten odwąpierzony Vitalij :D
Też zbudowałam sobie chatkę i to tak, jak chciałam, czyli na fundamencie. Gra nie ma co prawda osobnego narzędzia do fundamentów, ale jak się pokombinuje z wysokością ścian, to można użyskać pożądany efekt. Niestety na razie nie obfociłam, więc nie pokażę jak to wyszło, dopiero po niedzieli, jak z wojaży wrócę ;). Ale jak to ja (i moje 100 000 początków w każdej grze) zrobiłam jeszcze jednego ludka żeby z ciekawości obczaić inną parcelkę. Padło na tę z krowami. Sprzedałam krowy, wykosiłam zboże i dzięki temu zyskałam dodatkową gotówkę na budowę. Odkryłam też, że ilość kasy na start zależy od wyboru narratora. Piesek daje najwięcej kaski, babka tak umiarkowanie, a facet to sknera, więc daje najmniej.
Jak troszkę podglądałam na yt, to zauważyłam że niemal wszyscy na dzień dobry budują się na tej parcelce nad morzem :D Zresztą ja też ją wybrałam na start. Jest chyba najtańsza i ma ładny widok, pewnie stąd ten wybór. Dla mnie największym wyzwaniem byłoby zabudowanie tego miejsca między dwoma kamienicami w mieście, ale to pieśń przyszłości.
Z rozgrywki, na razie tylko paraludka wygnałam do miasta roboty szukać. Na sklepach w centrum są takie małe plakaciki i jak się na któryś kliknie pojawia się opcja aplikuj. Kliknęłam, ale póki co to nie tylko nie wiem czy dostał robotę, ale nawet nie wiem, do jakiej roboty aplikowałam :D. Jakieś nożyczki były tam na szyldzie, więc możliwe, że mój ludek zostanie fryzjerem :D. Zbierałam też grzybki i sprzedawałam je z ekwipunku, ale za to mało kaski jest. Choć pewnie kiedyś spróbuję i od zera pograć, z pustą parcelką, ale na to poczekam aż może będzie można jakieś zielsko uprawiać, albo coś ;)
W przerwach między budową a budową bawię się tak: https://www.wattpad.com/user/Kami-Kate

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 27 maja 2026, 15:36

@Percival159 - twój Vitalij nie tylko porzucił wampirze życie, ale zyskał nowe, w zupełnie nowej, odmłodzonej postaci! Wyszedł ci prawie jak Bruce lee, którego notabene uwielbiałam, i bardzo bolałam nad jego śmiercią. Więc dla mnie to taki zmartwychwstały Bruce! :) :) Odwampirzenie wyszło mu na dobre!

Czytam was zaintrygowana do białości! Kurde. Że też premiera nałożyła mi się tak nieszczęśliwie na domowe problemy! Ale że kupię Paralives to jest pewne na bank.

Póki co mam prośbę - o założenie dodatkowego działu na kody mody i opowieści rodem z Paralives - żeby te wszystkie podpowiedzi nie wsiąkły gdzieś pośród innych wątków!. Ja nie umiem zmieniać struktury działów na forum (póki co)

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » środa 27 maja 2026, 16:03

@Katel, dzięki. Jeśli chodzi o aplikowanie do pracy, to można aplikować poprzez te plakaciki, o których wspominasz. A można szukać jej przez telefon (i przez komputer też}, wtedy masz wszystkie możliwe w danym momencie opcje. Chcąc aplikować przez telefon klikasz na ludzika, potem: "użyj telefonu" ---> "znajdź pracę". Wybierasz też godziny w jakich chcesz pracować (przy większości prac) oraz dni tygodnia (ale to tylko przy niektórych pracach). Jeśli nie masz pewności czy paraludek dostał pracę, możesz sprawdzić w lewym panelu tam gdzie jest teczka. Wtedy wyświetli się informacja o tym, gdzie Twój paraludek pracuje i jaki jest jego status w tej pracy.

Zrzut ekranu 2026-05-27 152733.png

Dopiero po wybudowaniu chaty dowiedziałam się jak zbudować fundamenty i nie chciało mi się już nic zmieniać. Ale to i tak nie jest docelowy dom Vitalija, więc wybuduję nowy jak już pobawię się rozgrywką. Nie zauważyłam, żeby domy dało się zapisywać w jakimś miejscu, żeby przenosić je do innych rozgrywek. Ha, ha, ja sprzedałam kamienie i parę niepotrzebnych rzeczy z mojej działki i przyszło z tego trochę pieniędzy. :D Ciekawa jestem czy da się kupić jakąś gotową urządzoną już kamienicę, wyburzyć, sprzedać meble i urządzić na nowo z odzyskanej kasy? Ta parcelka nad morzem jest w miarę tania i jest chyba jedną z najbliżej leżących od centrum miasta; między innymi dlatego ją wybrałam. I zanim wybrałam tę parcelkę nad morzem próbowałam zabudować tę pomiędzy dwoma kamienicami, ale nie umiałam postawić tam ścian. Przypuszczam, że trzeba było chyba wygładzić/wyrównać teren, ale jak to się robi, dowiedziałam się trochę później. :D

@Alibali Alu, dziękuję - Bruce-a Lee uwielbiałam w latach mojej młodości! :hearts/heavy-black-heart: I powiem Ci, że ta gra ma jeszcze trochę bugów (wiadomo wczesny dostęp) - radzę sobie z nimi za pomocą AI Google - ale ma niesamowity klimat, miasteczko jest cudne. A dodatkowy dział by się przydał, żeby choćby kody podać czy zasady mechaniki, zdjęcia z rozgrywki itp.
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » środa 27 maja 2026, 18:17

Chata jest świetna! Ludzik, choc przy takim jasnym odcieniu skóry bardziej eksponuje zarysy, wygląda w jakimś sensie dość mrocznie i poważnie. Ty sprzedałaś kamienie z działki, a ja znalazłem na swojej... śmieci i porozrzucane butelki (po jabolach?) :D Zrobiłem jak w simsach - wyburzenie całości, ale to ciekawy smaczek, że te działki mamy takie wkomponowane jako część otoczenia - czyli a to zaśmiecona, a to zadrzewione. Taka zabawa wygląda bardziej realistycznie, i w sumie nawet trochę przekłada sie czasem na opłacalnośc na starcie, choć masz racje, bez kodów to... tak trochę jakby patrzec na pączka, i odmawiać zjedzenia go sobie :) Ciekaw jestem przygód Twojego ludzika, interakcji, i także kolejnych budowli, bo wystartowałaś z tym domem naprawde fajnie.
Też myślałem o dziale, ale nie chcę grzebać, żeby nic nie popsuć, więc zostawiam to dziewczynom.
Próbowałem edytowac miasto, istnieje kod, chyba go tam wcześniej przy kodach na kasę dopisałem ale działa to dziwnie, można praktycznie wyburzac drzewa i poszczególne obiekty, ale nie całe parcele, więc to chyba taki zaczątek tego edytora co najwyżej.
Na ten moment wygląda to tak, jakby dało sie edytowac tylko działki mieszkalne. Jest ich bardzo dużo, więc ok, ale jednak fajnie byłoby móc zrobić coś nie tylko z parcelami mieszkalnymi, lub mieszkalno-komercyjnymi - czyli zedytowac te tylko komercyjne, lub te na których sa chyba takie królicze nory jak biurowiec w dzielnicy fabrycznej.
Ciekawe jak to się rozwinie.
Na próbę stworzyłęm 15 piętrowy budynek i działa :) Nie sprawdzałem górnego limitu pięter, ale wygląda to trochę tak, jakby go nie było (!) tylko wiadomo, że trochę trudniej takie budynki sfocić w całości lub podejrzeć w grze nie z większej odległości ale ważne jest, że da się! Z fundamentami to przyznam się, że nie mam pewności co masz na myśli. Zaryzykuję tezę, że chodzi o zbudowanie piętra bez okien i obniżenie śćian, ale może się mylę? W sumie może przyda sie jakiś poradnik budowlany.
Załączniki
pierwszy wiezowiec parafolkowy.jpg
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » czwartek 28 maja 2026, 08:21

Dzięki wielkie @SimDels Delsiku! :) Ano te butelki po jabolach i śmieci rozmaite widziałam na różnych parcelach pomiędzy pozostałymi elementami otoczenia, nadają one grze realizmu, tym bardziej, że nie walają się wszędzie. Mówisz, że te butelki dało się sprzedać? Toć to jak w życiu! :D

Wieżowiec świetny! A balkony wyglądają, jak równo skrojone plasterki dojrzałego jabłka (wraz ze skórką), albo takie przewlekane serpentynki. Powiedziałabym, że to jabłecznik, świeżutki i gotowy do schrupania, to znaczy do zamieszkania. :) I mam nadzieję, że w przyszłości gra wprowadzi możliwość tworzenia osobnych mieszkań w blokach czy inszych wielorodzinnych budynkach. Widzę, że Tobie też przez przypadek udało się włączyć "Tryb niszczenia", jakieś kombinacje chyba to robią, ale nie doszłam jeszcze jakie. Na szczęście samo uruchomienie okienka nic złego nie czyni.

I jeszcze, póki pamiętam, kod "gaśniczy", który gasi pożary na całej parceli: extinguishallfires. Podaję, bo może komuś się przyda. Pożary w tej grze (przynajmniej na razie) są trudne do opanowania. Ogień rozprzestrzenia się szybciej niż Paraludek go gasi (o ile da się go namówić do gaszenia) i dużo szybciej niż w Simsach, meble i urządzenia zwęglają się błyskawicznie. A straż pożarna nie spieszy się z przyjazdem. Kod jest jedynym ratunkiem, jeśli nie chce się stracić całej pracowicie zbudowanej chałupy za jednym zamachem. I jeszcze jedna uwaga, gra może czasem po pożarze zbugować kuchenkę (mnie się to przytrafiło). A dokładniej, gdy kuchenka spłonie, standardowo należy kliknąć na nią (w trybie życia) i wybrać opcję "zamień". Wtedy automatycznie kupuje się nową kuchenkę na miejsce zniszczonej, ale jeśli wystąpi ów bug, gra traktuje kuchenkę jako wciąż tlącą się w niewidzialnym miejscu i ludek gdy za każdym kolejnym razem próbuje coś ugotować, wpada w niekończącą się pętle pożarów. Jedynym ratunkiem jest wejście do trybu budowy, sprzedanie "spalonej"/zainfekowanej zarzewiem ognia kuchenki i kupienie zupełnie nowej.

Ha, coraz więcej takich drobnostek dowiaduję się o tej grze w trakcie testowania i coraz więcej kodów poznaję w praktyce, bo nie wszystkie kody hulające po necie są prawidłowe i nie wszystkie działają. :)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » czwartek 28 maja 2026, 09:10

Dzięki za tego koda, może się bardzo przydac skoro tak łatwopalne sa te chałupy :)
Spodobała mi się opcja wgrywania własnych obrazów z kompa do gry przy edycji obrazów naściennych (jeszcze nie wiem jak z resztą, np z ubraniami - czy taka opcja faktycznie już jest, i jestem ślepy, czy na razie nie ma), więc pomyślałem, że może przyda się Tobie lub komuś jeszcze taka stronka - zupełnie darmowy niekomercyjny generator obrazków AI, dobrych do użycia w grze, bo zapisują się od razu jako jpg i są nieduże. Jest tam sporo stylów, generator nie jest najnowszy, więc może nie zrobimy ultrarealistycznych rzeczy, ale do obrazków w grze masa możliwości i stylów; https://perchance.org/ai-text-to-image-generator
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 28 maja 2026, 18:10

Delsiku, widzę, że jesteś w swoim żywiole! Pięter masz full wypas nareszcie, i to bez żadnych sztuczek! Ciekawa jestem, ile ich gra wytrz6yma bez rozkrzaczenia się :) I chyba - póki co - nie próbuj, bo jak ci się jeszcze Paralives posypie, to już klapa po całości będzie1Bardzo jestem ciekawa trybu życia jednak. Jak się Paraludki zachowują, jak wyglądają interakcje - czy trzeba sterować cały czas ludkiem, czy sam z siebie... i czy w miasteczku jest życie - tzn czy postaci w tle jest na tyle, by widać było, że miasteczko tętnii życiem Co Paraludki mogą robić oprócz pełniania podstawowych funkcji życiowych.
Może któreś z was się poświęci i nabędzie paraludkowe dziecko (Ewciu @Percival159 , może ten ból brzucha Vitalija zaowocuje czymś :P ) - i zobaczymy coś więcej niż jedzenie, siusianie i spanie?

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » piątek 29 maja 2026, 12:14

Alibali pisze:
czwartek 28 maja 2026, 18:10
Może któreś z was się poświęci i nabędzie paraludkowe dziecko (Ewciu @Percival159 , może ten ból brzucha Vitalija zaowocuje czymś :P ) - i zobaczymy coś więcej niż jedzenie, siusianie i spanie?
@Alibali Alu, ale mnie rozbawiłaś tym tekstem! :D :14-face-throwing-a-kiss: Vitalijowi grozi, ale ciąża spożywcza, gdy za bardzo poszaleje z jedzeniem. A poszaleć pewnie będzie chciał, wszak tyle lat żywił się tylko owocami plazmowymi... No chyba, że przy którejś grypie żołądkowej wydadzą mu w szpitalu niemowlę zamiast leczyć, bo uznają, że skoro kolejny raz przychodzi z brzusznymi problemami to może cierpi na ciążę urojoną? :01-grinning-face: ;) Ale na razie mój ludzik wstrzyma się z adopcją lub płodzeniem potomka, gdyż najpierw muszę ogarnąć podstawowe zasady gry. Ale jak ogarnę, to czemu nie? Bo mimo, że nie przepadam za wychowywaniem dzieci w grach, to raz czy dwa można by spróbować. :)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » niedziela 31 maja 2026, 12:01

Trafiłam na dość długi filmik z rozgrywki made by Paralives. Ciekawie się ogląda (i podgląda) rozgrywkę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Paralives”