Skyscraper 1 czyli wysoki bloczek w Paralives

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Skyscraper 1 czyli wysoki bloczek w Paralives

Post autor: SimDels » sobota 30 maja 2026, 19:57

Jedna z rzeczy której byłem najbardziej ciekaw to ta rzekoma bezlimitowośc pięter w Paralives. Rzeczywiście, można budowac wiele pięter i wydaje się, że nie ma limitu wysokości choć wiadomo, że po pewnym pułąpie ma to średni sens z wielu powodów takich jak brak windy, zachowanie kamery (tu jednak lepsze niż wiezowcach budowanych samodzielnie w The Sims4) czy trudność ze sfoceniem całości.Zabawę w budowanie wysokich konstrukcji przyśpiesza intuicyjna opcja kopiowania całego piętra. To sprawia, że wystarczy ppoklikac kilka razy i już mamy wiele pięter tak jak chcemy, chyba że każde z nich ma być inne.
Obrazki wgrywamy sobie bezproblemowo do gry ile i jakie dusza zapragnie co daje nowe możliwości, stąd pomysł na napis "Przymorze Apartment 77" inspirowany nowoczesnym osiedlem wieżowców na gdańskim Przymorzu wciśniętym między starymi znanymi "falowcami".

*czasem w trybie budowy czyli kiedy np. meblujemy wysoko położone mieszkanko, kamera potrafi przeskakiwac na niższe piętra, choć jest na to szybki sposób, wystarczy wskoczyć w tryb życia i spowrotem budowy, wtedy całkiem gładko i rozumnie możemy zwiedzać w przybliżeniu chałupkę i ją meblowac ale problem co jakiś czas sie powtórzy choć nie jest częsty więc nie przeszkadza realnie tak bardzo.

Ludzik o dziwo grzecznie wchodzi po schodach na to 16 piętro ,jedyne umeblowane (dzięki czemu zapewne gra nie wybuchła :D ), bez skargi i jakby bez zmęczenia więc wystarczy przyśpieszyć czas i mamy trochę jakby windę ;)

Struktura dzielenia się plikami jest tu inna, zależna od Steam więc proforma podam link: https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 3735628672
Załączniki
skyscraper1 paralives.jpg
skyscraper1 paralives ab.jpg
skyscraper1 paralives as.jpg
skyscraper1 paralives an.jpg
skyscraper1 paralives abc.jpg
skyscraper1 paralives ad.jpg
skyscraper1 paralives ac.jpg
skyscraper1 paralives a.jpg
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » sobota 30 maja 2026, 20:34

Wspaniały drapacz chmur! :a_bravo: :a_bravo: Teraz widzę, że on jest z czegiełki, ale z daleka, gdzie nie było widać wzroru balkony kojarzyły mi się plasterkami jabłka.

Wnętrza mieszkanka bardzo fajnie urządzone, ładna kuchnia. I nie wiem czy mnie wzrok nie myli, ale czy w salonie mapa Godeonii nie wisi, albo coś w ten deseń, bo grafika podobna. Sypialnia bardzo gustowna, współczesne umeblowanie, ale wszystko ze sobą współgra. Taka sypialnia podróżnika.

Jeszcze nie odkryłam, jak wgrywać obrazy do ramek w Paralives, za to dziś udało mi się to zrobić w Inzoi.

Zarąbiste jest to zdjęcie, gdzie Dels patrzy z góry na miastu. Widać potęgę, a właściwie wysokość tego budynku. Żadna wieża widokowa nie zapewni takich wrażeń.
Ha, ha, ha, już sobie wyobraziłam tego ludzika wchodzącego na 16-te piętro, aż mi go żal. ;)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » sobota 30 maja 2026, 20:42

@Percival159 No też mi go trochę żal czasami, zwłaszcza jak wraca do chałupy bo wtedy ma nieco pod górkę :D Mam nadzieje że pokażesz coś ze swojej zabawy w Inzoi ,ja pewnie jeszczre spory czas nie nabędę ale tymbardziej chętnie zobaczę jak to wygląda z Twojej perspektywy. Nie wiedziałęm, że tez da się wgrywac włąsne obrazy, to zawsze może pobudzić wyobraźnię i kreatywność. Ps; tak to okładka Godeonii. W taki sposób można też zrobić sobie logo sklepów i firm, chociażby zabawne odpowiedniki realnych co mnie osobuście też korci :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » niedziela 31 maja 2026, 09:46

Miszka, super udany ten wieżowiec! Bardzo ładnie prezentuje się tak z odległości, jak i z bliska. Cegiełka nadaje pewnej przytulności, bo nam - pokoleniu wychowanym lub przynajmniej mieszkającym przez pewien etsp życia w blokowiskach - od razu pamięć podsuwa obraz szarej, brzydkiej betonowej płyty!

Świetny pomysł z tymi napisami. Można nazywać ulice i umieszczać na budynkach tabliczki - to będzie u każdego gracza bardzo spersonalizowana wersja miasta , jeśli oczywiście wpadnie na taki pomysł jak ty.

Mieszkanko urządzone gustownie, nowocześnie i funkcjonalnie. EA przyzwyczaiło do bardziej "obłych" kształtów mebli, więc te paraludkowe kojarzą mi się trochę z grafiką mebelków oferowanych w Ikea :) Te wszystkie detale, które widzieliśmy na filmikach (nawet kolor uchwytów w szafkach) rzeczywiście się sprawdzają? Są takie, jak w zapowiedziach?

I pytanko nr 2 - czy można uzyskać inny styl wnętrz - powiedzmy - wiktoriański? Tak, wiem, monotematyczna jestem... :a_ciiii:
ale te szesnaste piętro i Delsina pomykający po ciężkim dniu pracy... Nie masz serca, MIszka! Choć widok z balkonu niezaprzeczalnie - piękny! Czy morze faluje podczas oglądu? Czy raczej jest niebieską plamą, która nabiera życia dopiero z bliska... Czy w ogóle je widać z tego 16 piętra!
Czy w Paraludkowie wieje wiatr? Tzn czy są widoczne efekty jego działania.

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » niedziela 31 maja 2026, 11:35

@Alibali No może i nie mam :D Ale co ciekawe on nie wygląda po tych przeprawach na zmeczonego :D Dzięki serdeczne, tak wieje wiatr tzn drzewka są ruchome. Morze z bliska jest ruchome z daleka się nie wpatrywałem czy aż tak to widać. Z dużej wysokosći widać zarysy świata, mógłby byc odrobinę jeszcze większy żeby nie było to aż tak widoczne choć dalsze rwisry są trochę... nie wiem jak to nazwać czy zamglone czy tak jakoś inaczej jeszcze "wyciszone". Najlepiej moim zdaniem prezentuje się wysztko wieczorem i rankiem, wtedy zarysy wszystkiego także z góry są wyraźne i barwy sa najmocniejsze (w sumie trochę tak jak w świecie realnym).
Myśle, że da się uzyskac conieco z takiego stylu. Może aż głupio przyznać ale niezbyt dokłądnie przeglądałem te wszystkie obiekty, tak raczej na szybko. Napewno jest stary zegar stojący i troche rzeczy tego typu, mebelki XIX wiek więc będzie pod to. Okienka, architektura to raczej bezproblemowo i mysle, że jak czegoś by zabrakło, to można spróbowac pobawić sie w doklejanie różnych rzeczy bo tu jest to bardzo łatwe i intuicyjne (acz nie powinienm sie mądrzyć bo nie próbowałem poza prosta kombinacją z umywalką i lustrem).
Słowem, da się. pewnie tez błyskawicznie przybędzie nowych obiektów wrzucanych przez zdolnych graczy, wyskoczyło mi apropos jakies wiktoriańskie ozdobne wyro ,coś tak czuje, ze pojawią sie tez klony obiektów z simsów (właściwie to wyro też mi jakoś znajomo wyglądało) ;) Oczywiście mogę sie mylić ale juz są szybko rozmnażające się w sieci samouczki jak robić obiekty (pomyślałem tez o tym, że dla Kami to tez mogłaby być niezła frajda bo ona łatwiej operuje na takich progsach do 3d ja się nie w ząb nauczyć nie mogę lub walczę z niechcicą).
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 01 cze 2026, 16:57

A jeszcze jedno pytanko - czy w tym bloku każde piętro jest mieszkalne, i można je oddzielić tak, by to byli różni lokatorzy (jak w simach dwójkowe apartamenty do wynajęcia, czy czwórkowe... Czy też wybudowałęś blok ale tylko jeden poziom jest zajęty (tak jak w czwórce). Chodzi mi o to, czy mogą tam mieszkać różni lokatorzy. Zarządzamy jedną rodziną a reszta zachowuje się jak NPC? Czy jednsk za dużo oczekiwań jeszcze i to na starcie!

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » poniedziałek 01 cze 2026, 19:20

To ile za metr Pan sobie życzy. Bo ja ten standard i ten widok kupuję.
Bardzo podoba mi sie bryła, masz dryg do dużych budynków, widzę że Simy maja olbrzymia konkurencję bo brak ograniczeń to duża frajda. Piękny budynek Dels, góruje nad miastem ale super sie z nim spaja poprzez ten kolor elewacji
Nawet ten napis ,
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » poniedziałek 01 cze 2026, 22:00

@Kamelia Dzięki ogromne Kami, w sumie bryła jest prosta, zależało mi jednak na tych zaokrąglonych tarasach żeby nadac jakiś ciekawszy charakter i widze że zapomnaiłęm o zrobieniu czegokolwiek sensownego przed wejściem no ale usprawiedliwie się pierwszą (drugą) próbą ;) Widziałęm niedawno jak ktoś nałądował tych pięter kilkadziesiąt i zrezygnował bo widokiem stałą sie niebieska plama ale to oznacza, ze da sie zaprojektowac grę bez limitu wysokości i może to jest jakaś zajawka także na przyszłość dla kolejnych symulatorów ludzikowo-budowlanych :91-ghost:

@Alibali Raczej nie ma opcji wprowadzenia dwóch rodzin czy dedykowania pomieszczeń ludzikom npc chociaż trzeba byłoby jeszcze sprawdzić czy aby nie możliwa byłąby opcja jakby darmowego hotelu skoro do sklepiku w wiezy ibronnej ludziki włażą w okreslonych godzinach i włążą także czasem do mieszkania właścicieli. Póki co raczej bezpieczna jest opcja mieszkania jedna parasolką lub familja parasolkową więc zinałem [pozostałe piętra za domyślne, dałem tam tylko kibelek i zlewik na każdym piętrze żeby udawało taki troche stan deweloperski. Obawiam sie, że gdyby biegało tam po tych wszystkich piętrach mnóstwo ludzików to gra mogłaby się skraszować ale ciekawe czy takie opcje sie rozwiną (sąsiedzkie) w przyszłości, byłoby to fajne. Na razie wystarczyłaby mi winda póki co :D
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » wtorek 02 cze 2026, 10:43

Miszka zwolnij troszkę, bo nie nadążam z komentowaniem i oglądaniem :D .

Wieżowiec (nie doliczyłam się pieter) jest fantastyczny :a_bravo: Nie wiem czemu na jego widok, od razu przypomniał mi się amerykański film fabularny z 1974 roku pod tytułem "Płonący wieżowiec", po którym przez jakiś czas miałam traumę do wszystkiego co miało więcej niż 4 pietra. Na marginesie na stare lata okazało się, że mam lęk wysokości i na balkon w takim budynku nawet wołami by mnie nie zaciągnięto.

Powracając do Twojego dzieła podoba mi się aranżacja pomieszczeń, a zwłaszcza piękne realistyczne obrazy na ścianach :a_bravo:

Awatar użytkownika
Katel
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: Katel

Post autor: Katel » wtorek 02 cze 2026, 11:07

I oto jest pierwszy wieżowiec w mieście :D Zapewne nie pozostanie jedyny :D Na fotkach z widokami miasta prezentuje się świetnie. Dla samych widoków warto mieć w swoim miasteczku choć jeden taki budynek :) Miejmy nadzieję, że w przyszłości naukowcy z parafolkowego universum opracują i windy, dla ułatwienia życia paraludkom. Skoro mają autobusy i pociągi to chyba i z windami kiedyś tam dadzą radę.
W przerwach między budową a budową bawię się tak: https://www.wattpad.com/user/Kami-Kate

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » środa 03 cze 2026, 14:00

@bobas52 Dzięki ogromniaste Bobi :) Staram się wykotzrsac nieduże zasoby czasu wolnego ale wiadomo jak to jest kiedy pomysłów jest wiele a doba ma nie wiedziec czemu tylko 24h :D Obrazy niestety nagle mi znikneły ,zostały tylko puste ramki ale wybaczam twócom gry ten błąd skoro to wczesna wersja, jakas aktualizacja zdmuchneła mi obrazy a potem ubranko z Delsa :D ale już to chyba naprawiono, na razie nic nie znika z garderoby ani z ramek.

@Katel dziękuję Katelek, mozliwe że sie nie powstrzymam i pobuduje jakies swoje potworki gdzie sie tylko da ,także te bardzo wysokie. Trochę przeszkadza mi trudna edytowalność niemieszkalnych parceli ale to może przejściowe. A kiedy już będą windy to parafrazując znaną piosenkę "powiozą ich windą do nieba" :D Nawet zdaniem Ai to nieuniknione, oby faktycznie :)
Dobrej zabawy!

ODPOWIEDZ

Wróć do „[Paralives] - Nasze Budowle”