Zaczynam ja

Wieki temu grałam w dwójkę @Arzu Ale postaram się uruchomić moje szare komórki i przywołać choćby odrobinkę wiedzy na temat dwójki.
1. Żeby się wyświetlił nick na czerwono musisz nacisnąć klawisz z małpką na górze klawiatury i wpisać pierwsze dwie trzy litery nicku osoby, którą chcesz "przywołać" - pokaże ci się tuż obok niebieskie okienko z podpowiedziami - wybierasz właściwy klikając w niego, lub możesz wpisać ręcznie nawias klamerkowy, a w nim słowo mention, zamknąć nawiasem klamerkowym wpisać nick i powtórzyć z tym słowem mention, z tym, że teraz przed słowem mention masz ukośną kreskę - backslash.
czyli wyglądać to ma tak:
[men]Alibali{/men}
specjalnie nie użyłam całego słowa mention oraz w drugim członie za nickiem użyłam innych nawiasów, bo inaczej wyświetliłby się tylko mój nic na czerwono a nie widziałabyś użytego kodu. Ale łatwiej jest z tą małpką. Tylko nie wpisuj sama nicku całego, on ci się sam pokaże, gdy wpiszesz dwie trzy litery nicku, i potem gdy klikniesz na niego wybierając z tego niebieskiego okienka, to sam wskoczy. Dojdziesz powoli. Gdy wpiszesz małpka i nick, to nick będzie nieaktywny.
2. Wszystkie takie wiadomości zarówno w dwójce jak i w trójce są wiadomościami z launchera - gdy uruchamiasz grę za pomocą launchera to masz tam po lewej stronie różne zakładki - przyciski. Również jest zakładka, żeby ci pokazało zawartość zmodyfikowaną, etc... Tam doczytaj. Reszta może być do doczytania w samych ustawieniach gry - opcjach. Nie mam dwójki, a w trójce też od wieków nie używam launchera (skopał mi się już dawno i musiałabym przeinstalować grę by to naprawić). Nie pamiętam więc nazw tych przycisków.
3. Arzu - trójka jest niesamowicie trudną w obsłudze grą, i już widzę po twoim wpisie dotyczącym dwójki, że nie poradzisz sobie z trójką (chyba), bo trzeba mnóstwa sztuczek i różnych obejść by dać sobie radę. Mieć wiedzę, którą zdobywa się przez lata praktyki. Niektórzy jeszcze mówią o trójce z przekąsem, że żeby w nią grać, to trzeba komputera o mocy rodem z NASA (centrum badawczo-kosmicznego z USA). To nie do końca prawda - trzeba po prostu wiedzieć jak z nią postępować. Mam sporo programików usprawniających grę, i owszem mogłabym ci pomóc, ale zajęło by to bardzo dużo mojego czasu, którego nie mam za wiele, by sobie samej pograć. Może gdybyś wgrała sobie samą podstawkę i góra trzy dodatki... A jest ich łącznie chyba 23! To jest ogrom miejsca na dysku! No, chyba że masz dodatkowe dyski zewnętrzne

Mimo iż jestem już wiekowa, jak zapewne zauważyłaś,( bo w simy grają już ze mną wszystkie moje wnuczęta, nawet ta najmłodsza 7 letnia), to wbrew pozorom - na emeryturze ciągle są jakieś problemy

4. Puzzle... Ucieszyłam się, że znalazłam kolejnego miłośnika puzzli. Uwielbiam je. Układam jednak tylko puzzle o określonej tematyce - architektura, stare wnętrza, stare naczynia i porcelana, znane obrazy mistrzów. Nie lubię bukietów kwiatów, zwierząt i bajek... Największą ilość puzzli jaką ułożyłam, miał zestaw składający się z 4 tys elementów przedstawiający zatoczkę z widokiem na zabytkową zabudowę austriackiego miasteczka Haalstadt - wkleję ci link do puzzli z tym widokiem ale z mniejszą ilością elem. bo nie znalazłam tych moich
https://allegro.pl/oferta/puzzle-500-el ... 1NEALw_wcB
Lubię puzzle tradycyjne, nie żadne tam 3D czy wymyślane, wycinane o kształtach zwierzątek, drzewek czy owadów. I trzymam się dobrych, sprawdzonych firm - Ravensburger, Castorland czy w ostateczności Trefl. Nacięłam się wielokrotnie na tanie puzzle z innych firm - rozwarstwiały się, były źle przycięte, matowe, o brzydkich kolorach - jakość szła w parze z ceną!

Przede mną spore wyzwanie - Zamek Neuschwanstein również 4 000 elem - prezent od syna. Ale chętnie bym zamieniła go na zamek w Mosznie - bo Neuschwanstein ułożyłam w te wakacje z 1000 elementów, i trochę mnie znudził temat.
Zamek w Mosznie wygląda tak:
https://www.castorland.pl/pl/puzzle/puz ... 4438400027
Może ktoś z twojego puzzlowego forum zamieniłby się ze mną. Spróbuję się tam zarejestrować w wolnej chwili.
5. Lubisz tureckie seriale

Pozdrawiam serdecznie