Ten mod usuwa dekoracje z już istniejących światów stworzonych przez EA. Nie jest to ukrywacz- tylko usuwacz.

Oto co pisze autor (tłumaczenie google)
Simverses Blowtorch Mod Zaktualizowano+ Zaktualizowano Pusty Zapisz plik
Nowość
9 punktów
Aktualizacja: The Hiders for EcoLiving Hood (jeśli masz ten EP) jest teraz przesłany jako osobny plik zip. Plik pakietu w nim znajduje się w folderze Mods. Przepraszam, że przegapiłem go, gdy pakowałem pozostałe.
Poprawka z 2025-03-20 nadpisała pliki świata gry, dlatego musisz PONOWNIE ZAINSTALOWAĆ Blowtorch.
Zaktualizowałem również plik Gammelvik w EP 18 - nadzorowano kilka irytujących małych samochodów. Teraz już ich nie ma. Wgrałem zarówno nowy kompletny plik zip Blowtorch, jak i osobny plik dla EP 18 (wybierz jedną z tych opcji). Jeśli nie masz EP 18, nie musisz aktualizować.
A I PRZECZYTAJ DOKUMENTACJĘ PDF

Światy Maxi pozbawione są elementów charakterystycznych dla danej epoki – stworzone z myślą o fanach gier, którzy chcą mieć wybrane przez siebie tematyczne okapy.
Teraz zaktualizowano dla EP 17 i 18 - Ravenwood i Nordhaven
UWAGA: Ten mod musi zostać zainstalowany w plikach gry, a nie w katalogu modów. Zobacz dołączoną dokumentację PDF, aby uzyskać instrukcje.
Znalazłeś więc TOOL , niezwykle przydatny mod autorstwa Twisted Mexi i dowiedziałeś się, jak udekorować świat swojej symulacji.
Ale jest ten problem z domami i przedmiotami Maxis, które NIE pasują do twojego świata symulacji. Do tej pory najczęściej stosowaną metodą było ich ukrywanie, czyli albo odsuwanie ich (jeśli to możliwe) od widoku, albo używanie chowacza/nadpisywania, aby były niewidoczne. Ta metoda ma swoje ograniczenia, jest bardzo żmudna (trzeba znaleźć, nadpisać itp., a przedmiotów jest TAK WIELE)
Blowtorch ma inne podejście. Wyjmuje przedmioty (domy, pojazdy, nowoczesne dekoracje, cóż - wszystkie głupie dekoracje naprawdę) ze świata. Możesz wtedy umieścić ładniejsze dekoracje lub przedmioty z gry.
Przedmioty nie są ukryte w katalogu, więc możesz umieścić te same przedmioty z powrotem, ale w innym miejscu, jeśli chcesz. Lub użyj cc deco. Uczyń świat średniowiecznym, wiktoriańskim, science fiction lub jakimkolwiek innym.
JAK TO DZIAŁA?
Ten mod edytuje wstępnie załadowane dekoracje w świecie. Zmienia pliki gry – a zmiany te wpłyną na wszystkie twoje zapisy, stare i nowe. Jeśli zdecydujesz, że chcesz odzyskać dekorację, możesz to zrobić za pomocą funkcji GAME REPAIR lub korzystając z kopii zapasowej oryginalnych folderów, które dołączyłem do pliku zip Blowtorch.
Możesz użyć wszystkich moich edytowanych plików – albo tych, które chcesz. Jeśli na przykład chcesz, aby Willow Creek było takie, jakie było zawsze, ale chcesz mieć Oasis Springs z palnikiem, po prostu usuń pliki Willow Creek przed instalacją i zachowaj Oasis Springs. W załączonym pliku PDF z dokumentacją znajduje się lista wszystkich subświatów – ich nazwy w grze i ich nazwy w plikach gry. (PRO TIP: Przeczytaj plik z dokumentacją.)
Przepaliłem palnikiem prawie wszystkie maski w światach, zarówno EP, jak i GP: s (wyjątki znajdują się na liście poniżej). Jeśli nie masz wszystkich EP/GP, zalecam usunięcie tych, których nie masz, przed instalacją.
(Zapisz plik zip z modem w bezpiecznym miejscu, aby móc dodawać nowe światy, gdy dodasz nowy EP/GP ze światem.)
Oto kilka ogólnych zasad, którymi się kierowałem:
- Wszystkie zabytki, architektura, dekoracje uliczne, pojazdy, ze specjalnymi efektami - spawane palnikiem
- Obiekty funkcjonalne: stoły zewnętrzne, przedmioty na plac zabaw i tym podobne – opalane palnikiem. Umieść je ponownie tam, gdzie chcesz!
- Wszystkie światła, zarówno latarnie uliczne, jak i wbudowane w maskę, zabezpieczone palnikiem.
Wszystkie palmy, zawsze różowe drzewa, delikatne nowoczesne buki i inne nowoczesne rośliny, opalane palnikiem. (Oczywiście zachowałem palmy w Sulani i Selvadorada)
- Efekty wizualne pojazdów i innych rzeczy wymienionych powyżej, palnikowane. Żadnych nowoczesnych jachtów, żadnych samolotów.
- Światła zniknęły. Świat będzie ciemny w nocy, jeśli nie postawisz latarni ulicznych lub czegoś takiego.
- PRAWIE WSZYSTKIE TE RZECZY ( nie wbudowane światła, nie ruchome efekty wizualne, takie jak samochody i szczury) są nadal dostępne w elementach katalogu (debug, live edit). Więc jeśli nadal chcesz nowoczesny, ale INNY kaptur, możesz umieścić je ponownie, tak jak chcesz. To duża zaleta w porównaniu do ukrywaczy – te zazwyczaj ukrywają również elementy z katalogu.
CO ZACHOWAŁEM
Zachowałem stoiska z porami roku, tam gdzie są dostępne (jeśli masz EP „Pory roku”). Można je również umieszczać, ale ponieważ znajdują się w warstwach warunkowych (zmieniających się wraz z porami roku), nie można tego zrobić, umieszczając je ręcznie.
Zachowałem wszystkie tarlaki. Wszystkie miejsca połowu ryb i wszystkie robaki, żaby, miejsca kopania, dziko rosnące rośliny.
W zestawie modyfikacja oświetlenia
Ten mod zawiera również mod oświetlenia Sunblind autorstwa Softerhaze. Mody oświetlenia również zmieniają te pliki, więc dodałem Sunblind za zgodą twórcy. Przeczytaj więcej o ich modzie tutaj.
Ta zaktualizowana wersja zawiera aktualizację od Softerhaze po EP 18.
https://softerhaze.itch.io/sunblind?download Przeczytaj więcej tutaj!
(Nie musisz pobierać ani instalować ich moda, jest on zawarty w modzie Blowtorch.)
Jeśli chcesz zainstalować inny mod oświetlenia lub nie chcesz instalować żadnego moda oświetlenia, musisz ręcznie edytować pliki.
Można to zrobić poprzez zastąpienie zasobów „Sky Box Texture Data” i „World Timeline Color” w każdym pliku świata.
UWAGA NA EKOLOGICZNY STYL ŻYCIA!
Niestety świat Evergreen Harbor, który pojawił się wraz z Eco Lifestyle (EP 9), ma jakąś specjalną złą magię, a dekoracja i tak potrzebuje hiderów. Jeśli grasz w tym świecie i chcesz, aby był BLOWTORCHED, zainstaluj plik ELHoodHidersMerged w folderze Mods.
Inne polecane mody:
Sprawdź TOOL i inne mody Twisted Mexis tutaj: https://twistedmexi.com/Mods/
Aby dodać elementy dekoracyjne na zewnątrz działek:
TOOL – na stronie Tmexis znajdziesz również informacje o jego projekcie CAW, który wciąż znajduje się w fazie testów alfa.
Polecam również jego mod Better Build/Buy i jego mody przełączające, zwłaszcza Strangerville Story Toggle on, jeśli chcesz używać Strangerville jako normalnego świata. A także jego, który umożliwiał budowanie/kupowanie na parceli Secret Lab – w nowych zapisach.
Zerbu ma kilka super przydatnych modów: (ZROBIŁAM ODSTĘP PO HTTPS - SKASUJ TEN ODSTĘP PO SKOPIOWANIU LINKU DO PRZEGLĄDARKI)
Wszystkie światy są mieszkalne https ://zerbu.tumblr.com/post/173398784785/the-sims-4-mod-all-worlds-are-residential
Zmiany w miejscu wydarzenia https ://zerbu.tumblr.com/post/160347810775/the-sims-4-mod-venue-changes
Dwunasty Doktor ma świetny mod, który pozwala na podróżowanie do wszystkich ukrytych/specjalnych miejsc, dzięki czemu można je edytować:
https ://td1sims.tumblr.com/post/635457539495084032/travel-to-venue
Pytania i odpowiedzi dotyczące moda Blowtorch
1. Czy mogę użyć tego na moich starych zapisach?
Odpowiedź: Tak. Mod nie wpływa na zapisy, ani na CC, ani na nic innego poza plikami gry w katalogu Windows. Możesz łatwo odinstalować mod, korzystając z plików kopii zapasowej (dołączonych) lub wykonując naprawę gry.
2. Dlaczego nie ma rzeczy, które są usuwane? Na przykład irytujące nowoczesne ogrodzenia w dzielnicy Windenburg Ugly Modern Business?
Odpowiedź: niektóre elementy są częścią siatki świata i nie można ich jeszcze edytować. Jeśli później pojawi się rozwiązanie, zaktualizuję mod.
3. Czy będę musiał aktualizować moda po wprowadzeniu poprawek i nowych rozszerzeń?
Odpowiedź: Tak, prawdopodobnie, jeśli łatka nadpisuje i aktualizuje pliki świata. NIE wpłynie to na twoje zapisy i wystarczy, że ją ponownie zainstalujesz, a wszystko wróci do błogiego stanu po spaleniu.
Jeśli patch/ep/GP nie zawiera nowego świata, wystarczy ponownie zainstalować moda (zobacz instrukcje), tak jak instalowałeś go za pierwszym razem. Przygotuję zaktualizowane wersje tak szybko, jak tylko zostaną wydane nowe światy.
4. Nie mam EP X ani Y – czy mogę użyć moda Blowtorch?
Odpowiedź: Tak, ale polecam usunięcie folderów EP/GP, których nie masz. Zobacz listę w pliku PDF z dokumentacją.
Gdzie znajdę ładną tematyczną dekorację maski, którą można wykorzystać z Blowtorch?
Możesz zasadniczo użyć dowolnego przedmiotu, z gry lub CC, aby ozdobić kaptury. Wypróbuj opcje z TOOL, aby zmienić rozmiar obiektów!
Już opublikowałem kilka Hood Deco CC – i mam jeszcze wiele do zrobienia. Konwertowałem/edytowałem/tworzyłem i przygotowywałem Hood Deco z Sims Medieval, Sims 2 i Sims 3 i innych gier – mój CC ma średniowieczną/historyczną tematykę, ale mam nadzieję, że inni twórcy dodadzą do opcji Hood Deco w przyszłości.
Link do moda
https://www.patreon.com/posts/simverses-mod-123885464
Link do zalecanego narzędzia TOOL
https://www.patreon.com/posts/tool-v2-8 ... -123998897
Szczegółowe wyjaśnienia dotyczące instalacji Blowtorch (po polsku palnik, czy też opalacz)
Chcesz zainstalować Blowtorch, mój mod, który usuwa brzydkie nowoczesne dekoracje ze światów Sims 4, ale jesteś zdezorientowany. Oto bardziej szczegółowe wyjaśnienie.
Krok po kroku:
Pobierz pliki z Patreon lub SimFileShare
Rozpakuj plik zip o nazwie Blowtorch
w folderze Dokumenty lub innym folderze, w którym przechowujesz pliki sim, poza folderami gry. Ten plik zip zawiera tylko strukturę plików.

Po rozpakowaniu wymienionych plików w Dokumentach/Blowtorch otrzymasz repozytorium moda.
Teraz możesz w każdej chwili zainstalować ją ponownie lub odinstalować dwoma kliknięciami.
Zainstalować:

Tak powinny wyglądać Dokumenty/Palnik lutowniczy po rozpakowaniu wszystkiego.
Wybierz folder o nazwie The Sims 4. Kliknij prawym przyciskiem myszy. Kopiuj.
Teraz kliknij skrót do TWOJEJ lokalizacji plików gry – udostępniłem jeden dla EA Games (jeśli masz aplikację EA) i jeden dla Origin (jeśli nadal masz pliki w folderze Origin). Oba znajdują się w C:/Programs – jeśli masz je gdzie indziej, poszukaj ich – na przykład na zewnętrznym dysku twardym.
Skrót przeniesie Cię do katalogu The Sims 4, w którym zainstalowane są wszystkie pliki gry.
Wklej folder The Sims 4 z Blowtorch, który właśnie skopiowałeś, tutaj. Zostaniesz poproszony o nadpisanie plików. Powiedz tak .
Jeśli chcesz odinstalować, powtórz ten proces, ale zamiast tego skopiuj folder The Sims 4 do Oryginalnych plików.
Jeśli nie posiadasz wszystkich rozszerzeń lub z innych powodów chcesz zachować światy, które NIE zostały zainstalowane przy użyciu Blowtorch, otwórz Blowtorch/The Sims 4 i usuń światy/dzielnice, których NIE CHCESZ, a następnie skopiuj i wklej folder do folderu z grą w C:/Windows.
O, i zapisz gdzieś pobrane pliki zip. Przepraszam, że musiałem zrobić z tego 3-częściowy download, ale ograniczenia rozmiarów plików są takie, jakie są.
Na samym końcu jest do pobrania instrukcja w pdf-ie
tu link do tej informacji w oryginale
https://www.patreon.com/posts/installing-86572961