Szczegóły są jeszcze do ustalenia, ale generalnie mam nadzieje że większość z was kojarzy ten program z telewizji. Kilka rodzin rywalizowało w umiejętnościach dekoratorskich, stopniowo tworząc swoje mieszkanie marzeń. Na każde pomieszczenie dostawali określony budżet, a całość oceniana była przez trójkę jurorów którzy decydowali o ich być albo nie być w programie. Myślę że to fajny pomysł również na Simsy. A u nas wyglądałoby to tak:
Osoba prowadząca buduje puste, w stanie deweloperskim mieszkanie/dom z określoną ilością pomieszczeń. Pamiętając że musi być ich o 2 mniej niż uczestników. Dlaczego?
W każdym 'tygodniu' (terminy do ustalenia) po zagospodarowaniu wybranego pomieszczenia, jedna osoba odpada. Co jest wynikiem głosowania forumowiczów (tajność do ustalenia).
W pewnym momencie musi więc zaistnieć sytuacja w której na placu boju pozostanie dwóch uczestników i oni będą już oceniani za całokształt (ewentualnie dostaną tylko jakieś dodatkowe mini zadanie). I podczas ostatecznego głosowania poznajemy zwycięzcę. Można nawet wtedy urządzić jakieś spotkanie na chacie czy coś. A zwycięzca taki staje prowadzącym na kolejną edycje.
Na każde pomieszczenie również mamy określony wcześniej budżet i uwaga (!) uczestnicy to nie tylko ludzie ale i simowie. Tacy, których każdy z uczestników stworzy. Muszą mieć ciekawy skład i historię. Na przykład Kasia i Tomek którzy do tej pory mieszkali z rodzicami, ale urodziły im się bliźniaki i na gwałt potrzebują więcej miejsca. Czy jakiś Gienek Loska - nie odkryty jeszcze bezdomny geniusz artysta. Albo Grażynka i Janusz co marzą o spokojnej emeryturze w lepszym miejscu niż ich niszczejąca kamienica. Itd. Każdy uczestnik tworzy taką swoją rodzinkę i przed rozpoczęciem rywalizacji - przedstawia ją na forum. A potem to właśnie pod nich tworzy już całe mieszkanie/dom. A jeśli zwycięży to dzieli się tym jak tam zamieszkali. Czemu nie

To tak na razie tyle. Otwieram ten temat już teraz, bo nie wiem jak potem będzie z czasem, a trzeba jeszcze sporo przedyskutować. Do czego gorąco zachęcam