W związku z obecną wyprzedażą zastanawiam się nad kupnem dodatku Do wynajęcia i nie mogę się zdecydować. Ponoć po wydaniu był bardzo zbugowany, ale coś tam naprawiono.
Prosiłabym o podpowiedź, o ile ktoś go posiada, czy faktycznie działa bezproblemowo i czy w ogóle warto go nabyć. Wiem, że to w dużej mierze kwestia sposobu prowadzenia rozgrywki ewentualnie przydatności w budowlance, ale z tego co czytam i oglądam wiele osób jest z niego zadowolonych i nie doświadcza większych problemów. Polecacie go? I jak jest u Was z ewentualnym błędami?
Dodatek Sims 4 Do wynajęcia
- Percival159
- Naczelny
- Origin ID: Percival159
Mam ten dodatek i u mnie póki co nie było większych bugów czy błędów, ale kupiłam go w październiku czy listopadzie zeszłego roku, czyli prawie rok po premierze. Być może był już wtedy w pewnym stopniu załatany. Choć nie powiem, parę niedogodności się pojawiło, ale znalazłam sposób poradzenia sobie z nimi.
A teraz trochę opisu, z czym się wiąże zakup tego dodatku, jeśli chce się skorzystać z jego głównej funkcjonalności...
Zacznę od tego, że pobawiłam się moim Simem w wynajmującego. Zbudowałam dużą farmę, gdzie stanął dom właściciela parceli, stajnie, szklarnia i dwa domy do wynajęcia. Testowałam jednocześnie Ranczo i Do wynajęcia.
Do wynajmowanych domów wrzuciłam dwie rodziny, które stworzyłam w 2019 roku, ale można też szukać najemców przez panel/opcję wynajmowania domów/mieszkań. To tam pokazują się dostępne rodziny i są to bezdomni NPC-e.
Ustaliłam czynsz na 1000 simoleonów dziennie od domku i kasa od najemców raz w tygodniu spływa na konto mojego Sima. Nie było z tym problemów, choć czytałam, że gdy dodatek został wydany ludzie narzekali na to, że ich Simowie nie dostawali czynszu. Rachunki tygodniowe mojego Sima wynosiły i nadal wynoszą około 700 simoleonów.
Być może dlatego, że jest oszczędny, a parcela posiada wszelkie ulepszenia ekologiczne i jest przystosowana do miejscowych planów działania (dodatek Życie Eco), co daje kolejne obniżki. W każdym razie, jakby nie było, na wynajmie jak najbardziej da się zarobić! 
Jedyne co bym radziła, to wyłączyć w opcjach gry do tego pakietu "wydarzenia". Nie są one dobrze zoptymalizowane i po dwa razy dziennie ma się awarię prądu czy wody, akcje charytatywne itp. Sim chodzi jak w kołowrotku i niczym innym się nie zajmuje. Po wyłączeniu zdarzeń, awarie u najemców nadal się zdarzają, ale ich częstotliwość jest normalna a nie przesadzona. Gdy się pojawią, wystarczy zadzwonić do drogiego podwykonawcy i problem z głowy. Kolejna rzecz to umowa najmu (w panelu wynajmowania), z miejsca radzę zakazać najemcom posiadania zwierząt. I nie dlatego, że jestem bez serca, tylko dlatego, że... zgoda na posiadanie zwierząt wywołuje prawie codziennie trwającą wiele godzin akcję "Adoptuj zwierzaka" i parcelę zalewa morze bezdomnych kociaków i psów. Jest ich jak "mrówków" i są wszędzie! Z początku mi się to podobało, ale po czterech dniach akcji z rzędu - miałam dość. Co, ciekawe jedni z moich najemców mieli wtedy jakieś zwierzaki, ale zakaz z opóźnieniem nie wywołał żadnych negatywnych skutków. Zakazałam również przepełniania koszów na śmieci i czegoś jeszcze, choć nie pamiętam już czego.
Raz na jakiś czas lokatorzy robią bunt (u mnie w pięciogwiazdkowych wypasionych lokalach
), ale wystarczy obiecać im lepsze warunki i się uspokajają.
W ciągu simowego roku (pora roku trwa u mnie dwa tygodnie) tylko raz lokatorzy nagle się wyprowadzili (bez konkretnego powodu), ale ponieważ chciałam mieć konkretnie tych ludzików u siebie, znalazłam ich wśród bezdomnych i wrzuciłam z powrotem do chaty!
Lokatorów spotyka się w części wspólnej, można pogłębiać z nimi relacje, rozmawiać, urządzać wspólne imprezy. 
Widzę, że się rozpisałam, ale tak mniej więcej wygląda rozgrywka. Jeśli o mnie chodzi, to jestem zadowolona i pakiet mi się bardzo podoba, mimo konieczności poradzenia sobie z niektórymi niedogodnościami. W planach mam, jeśli tylko czas pozwoli, wybudować kilka kamienic z mieszkaniami do wynajęcia w Promenadzie Magnolii i poznać rozgrywkę od strony najemcy.
A teraz trochę opisu, z czym się wiąże zakup tego dodatku, jeśli chce się skorzystać z jego głównej funkcjonalności...
Zacznę od tego, że pobawiłam się moim Simem w wynajmującego. Zbudowałam dużą farmę, gdzie stanął dom właściciela parceli, stajnie, szklarnia i dwa domy do wynajęcia. Testowałam jednocześnie Ranczo i Do wynajęcia.

Ustaliłam czynsz na 1000 simoleonów dziennie od domku i kasa od najemców raz w tygodniu spływa na konto mojego Sima. Nie było z tym problemów, choć czytałam, że gdy dodatek został wydany ludzie narzekali na to, że ich Simowie nie dostawali czynszu. Rachunki tygodniowe mojego Sima wynosiły i nadal wynoszą około 700 simoleonów.

Jedyne co bym radziła, to wyłączyć w opcjach gry do tego pakietu "wydarzenia". Nie są one dobrze zoptymalizowane i po dwa razy dziennie ma się awarię prądu czy wody, akcje charytatywne itp. Sim chodzi jak w kołowrotku i niczym innym się nie zajmuje. Po wyłączeniu zdarzeń, awarie u najemców nadal się zdarzają, ale ich częstotliwość jest normalna a nie przesadzona. Gdy się pojawią, wystarczy zadzwonić do drogiego podwykonawcy i problem z głowy. Kolejna rzecz to umowa najmu (w panelu wynajmowania), z miejsca radzę zakazać najemcom posiadania zwierząt. I nie dlatego, że jestem bez serca, tylko dlatego, że... zgoda na posiadanie zwierząt wywołuje prawie codziennie trwającą wiele godzin akcję "Adoptuj zwierzaka" i parcelę zalewa morze bezdomnych kociaków i psów. Jest ich jak "mrówków" i są wszędzie! Z początku mi się to podobało, ale po czterech dniach akcji z rzędu - miałam dość. Co, ciekawe jedni z moich najemców mieli wtedy jakieś zwierzaki, ale zakaz z opóźnieniem nie wywołał żadnych negatywnych skutków. Zakazałam również przepełniania koszów na śmieci i czegoś jeszcze, choć nie pamiętam już czego.
Raz na jakiś czas lokatorzy robią bunt (u mnie w pięciogwiazdkowych wypasionych lokalach

W ciągu simowego roku (pora roku trwa u mnie dwa tygodnie) tylko raz lokatorzy nagle się wyprowadzili (bez konkretnego powodu), ale ponieważ chciałam mieć konkretnie tych ludzików u siebie, znalazłam ich wśród bezdomnych i wrzuciłam z powrotem do chaty!

Widzę, że się rozpisałam, ale tak mniej więcej wygląda rozgrywka. Jeśli o mnie chodzi, to jestem zadowolona i pakiet mi się bardzo podoba, mimo konieczności poradzenia sobie z niektórymi niedogodnościami. W planach mam, jeśli tylko czas pozwoli, wybudować kilka kamienic z mieszkaniami do wynajęcia w Promenadzie Magnolii i poznać rozgrywkę od strony najemcy.
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia". (J. Kaczmarski)
Bezimienni, legendarni –
No właśnie czytałam, że te wydarzenia są upierdliwe i raczej nie zamierzam z nich korzystać. Gdzieś czytałam też ze jest limit wysokości czynszu za dzień, faktycznie można ustawić taki wysoki? Na zwierzaki mam moda w grze, bo nie lubię, jak chodzą bezdomne, ale może gra by mi je mimo to wygenerowała, więc masz rację w tym względzie, lepiej tego zakazać. Zachęciłaś mnie co nieco Perci i może się jednak skuszę 

- Percival159
- Naczelny
- Origin ID: Percival159
Jeśli chodzi o czynsz, to są widełki od - do, w ramach których można ustalić kwotę. Te widełki zależą do tego ile gwiazdek ma mieszkanie czy dom do wynajęcia, a w związku z tym jakie udogodnienia zawiera i czy jest atrakcyjne. Mój Sim mógł nawet zażądać 1500 simoleonów za dzień od domku, ale uznałam że to już lekka przesada.
To wszystko (czyli ile gwiazdek ma mieszkanie i jakie wymagania w jakim stopniu spełnia) Sim-właściciel lokalu może sprawdzić w panelu wynajmu w umowie. Mieszkanka uboższe i o słabszym standardzie (z mniejszą ilością gwiazdek) mają niższe kwoty czynszu w widełkach. 
EDIT: Nie mam pojęcia czy mod na zwierzaki spowoduje, że nie będzie tej akcji adopcyjnej. Ale kto wie, może właśnie tak i nie będzie trzeba zakazywać posiadania zwierzaków najemcom.

EDIT: Nie mam pojęcia czy mod na zwierzaki spowoduje, że nie będzie tej akcji adopcyjnej. Ale kto wie, może właśnie tak i nie będzie trzeba zakazywać posiadania zwierzaków najemcom.
"Ukarani czy bezkarni –
Bezimienni, legendarni –
Bezimienni, legendarni –