Nie zdążyłem go jeszcze oblukać w grze więc będę mieć poprawioną wersję, a propos to mi się przypomniało jak kiedyś mój średniowieczny domek trafił na jakąś stronę z gotyckimi rzeczami z simsów mimo, że do galerii poszedł... bez schodów właśnie

Choć możliwe że był to ten czas kiedy schody same znikały postawione np. obok ściany z oknem).
Sporo się napracowałaś z tego co piszesz więc czekam niecierpliwie na finisz ze schodami (o ile już nie poleciał do galerii).
Wydaje się, że nie ma chętnych więc pozwolę sobie zgarnąć parcelkę nr 20 ,mam już na nią pewien pomysł, prawdopodobnie muzeum morskie lub coś w tym stylu ,łączące stara i nową architekturę ale że to jest ostatnia wolna to jeszcze mogę komuś odsprzedać

Poniżej coś w podobnym stylu do ewentualnie planowanej parceli na nabrzeżu czyli stary spichlerz z nowymi budynkami nawiązującymi do hanzeatyckich kształtów.
Bardzo mocno inspirowane Gdańskiem gdzie udało mi się pojechać spontanicznie na parę chwil. Sporo zmieniło się w starej części miasta ,zrujnowana od czasów wojny wyspa spichrzy tworzy nabrzeże wysokich (nieco za wysokich moim zdaniem bo dominujących nad stara zabudowa po drugiej stronie rzeki) apartamentów ,hoteli itd. Mimo nachalnego charakteru tych nowych budowli (są tam nawet 8 piętrowe budynki czyli trwa wojna o fenomenalne widoki z okien i tarasów) mają one swój urok podobnie jak nieco bardziej stonowane odpowiedniki w odbudowywanej starówce Szczecina. Tak mi te retrowersje utknęły jakoś w pamięci, że spróbowałem zrobić taki miniaturowy misz-masz.
Parcela ma funkcjonalność przestrzeni publicznej czyli działać będą bary, stoiska itd. (żywe miasto bez ingerencji gracza czyli najlepsza rzecz jaką wniósł dodatek eko)
Wewnątrz starego spichlerza coś w rodzaju interaktywnego muzeum techniki oraz kluby i darmowe noclegi w retrowersyjnych kamienicach połączonych dwoma przejściami nad ziemią z tym pierwszym starym budynkiem. Taka forma wydała mi się też dobrym przejściem od wieżowca do niższej zabudowy dziewczyn (Eli i Kropki)
Ps: uwaga bo może takich ciap jak ja jest więcej, które o tym nie wiedzą lub zapomniały; budując taką parcelę jako przestrzeń wspólną warto nie klikać do końca budowy na podfunkcje typu ogród publiczny itd.bo wtedy jak (nie daj simbosze) klikniemy to mamy pozamiatane czyli meblujemy kilka razy każde pomieszczenie i nawet jak wrócimy do funkcji ogólnej parceli (przestrzeń wspólna bez typu) to np kiedy postawimy ściane ,schody cokolwiek to zniknie nam po przełączeniu na podfunkcję (oczywiście możemy te podfunkcje zlekceważyć)
Nie będzie więc problemu kiedy w trakcie budowy zbudujemy i umeblujemy wszystko do końca bez ani jednego kliknięcia w podfunkcję, Dels oczywiście zrobił inaczej stąd to co poniżej kosztowało go pracy od metra więcej niż normalnie no ale przynajmniej przełanczając na funkcje wyskoczą Wam różne "kwiatki" np inaczej będa stać stoiska ,czasem zniknie lub pojawi się jakiś komin lub wystrój pomieszczenia zniknie albo będzie inny. Jeszcze się z tym siłuję ale bryła zasadniczo od dawna stoi tak jak ma stać i raczej nie będzie tu żadnych poprawek po za niwelacja czerwonego paska dachu na białej fasadzie (to nie było zamierzone) bo już jedynie ...umeblować wreszcie to cholerstwo chcę
New Windenburg Plaza (link umieszcę tu po ponownej edycji jak już wrzucę umeblowaną do końca)
Muzeum techniki, puby ,karaoke, stoiska "z pamiątkami" i darmowy hotel dla nowo przybywających simbidaków