@Frisska Dzięki ogromne, faktycznie simowym Delsem testuje moje wypocinki pseudo-architektoniczne bezlitośnie i czasem mi biedaczyna odlatuje do krainy wiecznego snu z przegrzania tudziez zamarza bo robię "tajmlapsa" z cyklem całodniowym do filmu więc musi bida wytrzymać simowe 24 godz w jednym miejscu.
Na typowe granie wg zamysłu twórców gry nie mam czasu może nawet nie umiem :X (no chyba ,że tworze jakieś komiksy czy scenki to lubię tak bardziej poreżyserować co ma się dziać choć i wtedy zdarzają się takie kwiatki jak niespodziewana wizyta mrocznego).
Polecam ci prosty mod powszechnie używany prawdopodobnie przez każdego na tym forum i w społeczności graczy, który zmienia i bardzo ułatwia kreatywną zabawę ,choć możliwe że go dobrze znasz także z innych odsłon gry;
https://deaderpool-mccc.com/#/releases Mc Comander po rozpakowaniu folderu i włożeniu go do folderu "mods" w grze działa tak, że nie musisz wpisywać w grze żadnych kodów, będziesz widzieć w trybie budowy obiekty z debuga w tym także te kwadraciki - to są lampy niewidoczne w trybie życia. Można nimi fajnie oświetlać także fasady na zewnątrz przez to, że są niewidoczne. Mc. pozwala oczywiście na wiele więcej niż pomnożenie sobie obiektów w grze np. można zmienić czas ,porę dnia i przede wszystkim uczynić ludzika simowego bogatym i szczęśliwym w jednej chwili (nie trzeba ciągle biegać do kibelka i dawać mu jeść, moje simy nie jedzą i nie korzystają z wc. bo ich twórca nie ma czasu na zbędne pierdółki

Ważne: opcje MC uruchamiasz na 3 sposoby czyli klikając na ludzika (np. żeby był uszczęśliwiony ,bogaty lub edytowany w CAS), w komputer sima by właśnie uruchomić sobie opcje takie jak ukryte domyślnie obiekty z debuga w trybie budowy czy kod moo żeby swobodniej ustawiać obiekty na parceli. Trzeci sposób to kliknięcie na skrzynke pocztową by zmienić czas lub pogodę (z dodatkiem pogodowym). Z mgławicami nie wiem co masz na myśli. Co do wnetrz to powiem wprost-nie lubie (więc siłą rzeczy nie umiem, improwizuję) meblować

Z tego także powodu lubie budowac bardziej parcele publiczne bo jakoś wydaje mi sie to mniej powtarzalne niż meblowanie mieszkanek, większa frajde sprawia mi budowanie budynków (skorupek) i w sumie robię to znacznie szybciej od urządzania wnętrz (toteż zawsze chętnie ,choć rzadko się to zdarza, nawiązuję taką współprace by ktos umeblował skorupke mojego autorstwa

)
@Percival159 Dzieki wielgaśne choć o meblowaniu to jak zawsze powtarzam tyle co powyżej czyli; mus jest więc stawiamy kibelek ,kanapkę ,stoliczek i malujemy ścianki ale cieszę się, że z tej improwizacji niekiedy robionej trochę od niechcenia (bo nie wypada pustej skorupki do galerii) cos czasem wychodzi ,właściwie to sie ciesze kiedy jestem w miare zadowolony z wnętrz mimo, że uważam to za taka bardziej konieczna formalność niżli radochę (jak z budowania). Lubię te podpowiedzi w parcelach publicznych - postaw zlewik, 3 krzesełka itd... to przyjemne i wysilać mózgownicy za mocno przy tym nie trzeba
Świetnie, że kombinujesz z wieżowcami, to nie jest trudne choć zdarza się że uporczywie razem z "pokojem" wewnątrz zewnętrznej ściany podnosi się i ona czyli całość. Jeśli zdarzy się taki problem to sprawdzam czy nie zrobił mi się przypadkiem wspólny sufit na górze i też go usuwam. Faktycznie aż się prosi tez o to jedno piętro zadaszone "normalnie" więcej ale pozostaje nam radzić sobie inaczej np. wstawiając jakieś płaskie obiekty.
@Alibali Bardzo mi miło, że nadal przydają ci się wypocinki z Delsahr, całe otoczenie jest także jako zapis gry
https://simsdelsworld.blogspot.com/2022 ... world.html jeśli tak byłoby łatwiej ale najfajniejsze dla mnie jest to jak ktoś właśnie sobie urządza takie czy inne otoczenie po swojemu, możliwe, że z innym wieżowcem będzie to wyglądać lepiej. Wtedy chodziło mi o taki hmmm... typowy dla arabskich miast niekoniecznie piękny betonowy wieżowiec (inspiracją było miasto stanowiące swoiste przeciwieństwo Dubaju czyli jordański Amman czyli mniej bajkowe oblicze świata arabskiego).
Co do sposobu budowania to najprościej byłoby chyba podpowiedzieć po krótce, że;
-Tworzysz pokój, otaczasz go dookoła ścianą oddaloną o jedną kratkę i usuwasz podłogę pomiędzy tak powstałymi dwoma ścianami wokół pokoju.
-Następnie możesz wewnętrzny pokój podnieść nawet bardzo wysoko na za pomocą strzałek od fundamentu i... budujesz sobie resztę na takim wyniesieniu czyli kolejne piętra a dół
można obudować do końca ściankami uzyskując udawane piętra lub nawet dobudować sobie do tej dolnej otoczki niższe piętra z poziomu ziemi.
-Żeby nie trudzić się w łączenie wyższego i niższego poziomu pięter schodami, można użyć "wind" czyli portali magicznych (w debugu wyszukasz to jako "portal", wtedy wystarczy na każdym porządanym poziomie ustawić jednocześnie obok siebie lub nałożyć na siebie np. "wejście do portalu 1" oraz "wyjście z portalu 1" (czyli teleport w dół i teleport w górę).
Jedyną czasem problematyczną rzeczą jest obudowywanie ścian wysokiego fundamentu ścianami udającymi dolne piętra ,gdzie warto oczywiście włożyć okna współgrające z piętrami na górze. Można w taki sposób zrobić inne rzeczy np. wysoką wieżę świątyni lub coś innego. W Delsahr miałem jeszcze pomysł na przesadnie wielki meczeto-podobny budynek z tak zrobionymi wysokimi wieżami ale zamiast tego powstał parlament bez wież w narożnikach.