Z pomocą Eurona-testera opiszę jak wykorzystać szklane dachy aby zbudować poddasze ze skośnym dachem i wielkim oknem, pod którym można ustawiać meble, do których Sim spokojnie dojdzie i z nich skorzysta.

1. Budujemy piętro, przy czym pamiętajmy, aby w szczycie miało parzystą liczbę kratek. Na nim stawiamy mniejsze pięterko:
2. Teraz stawiamy taki oto daszek "połówkę".
3. Daszek kopiujemy:
4. Następnie robimy trzecią kopię i zmniejszamy ją do jednej kratki:
5. Rozszerzamy nasz malutki daszek na całą długość "okna":
6. Kopiujemy szeroki daszek i stawiamy go gdzieś na ziemi. Następnie trzymając klawisz SHIFT wyciągamy górną krawędź dachu na pożądaną wysokość. Dodajemy szklane pokrycie:
7. Umieszczamy szklany dach dokładnie na szerokim daszku. Warto opuścić odrobinkę szklany daszek, aby szkło i dachówka nie przebijały przez siebie:
8. Na górze wykańczamy dach. Powinien idealnie pasować i "zlewać się" z dołem. Burzymy zbędną ściankę w środku, aby było dojście do okna:
9. Tak wygląda pokój w trybie życia z opuszczonymi częściowo ścianami:
10. A tak z podniesionymi ścianami:
Euron przeżył te eksperymenty ale chyba nie wyjdzie już z pokoju, bo mu zabrałam schodki, hehe!

A tak serio wracam kręcić dramy.

Pozwalam sobie dodać link prekursorki tego rozwiązania na forum, czyli @bobas52
Ładnie zastosowane poddasze z odpowiednią oprawą: https://simtopia.pl/viewtopic.php?f=98&t=436&start=40
Tutorial nie jest mojego autorstwa, znalazłam na youtube. Uczciwie wklejam filmik autora: