Nadchodzi wielkimi krokami - bieżące zmiany i przecieki

Pytania i ciekawostki z gry The Sims 4
Awatar użytkownika
Fredra
Miłośnik zwierząt
Miłośnik zwierząt
Origin ID: granatoweszklo
Kontakt:

Re: Nadchodzi wielkimi krokami - bieżące zmiany i przecieki

Post autor: Fredra » niedziela 09 cze 2019, 00:39

@Aericia Ha! Nawet jeśli zignorować oczywisty brak preferencji co do partnera to własnie podsunęłaś mi czego tak najbardziej brakuje mi w simach - obaw. Simowie choć w teorii pełni emocji są pozbawieni charakteru i irytujący jak rozpieszczone dzieciaki, które wiecznie czegoś chcą. Co gorsza są to całkiem płytkie pragnienia jak kupno zmywarki, wanny z masażem czy zrobienie prania. Potrzeby wynikając bezpośrednio z mechaniki gry i jako takie pozbawione iskry życia x/ Simowie za to kompletnie nie odczuwają strachu... Wizja, że sa przerażeni an myśl o utracie kogoś bliskiego, zdradzeniu się z niecnymi czynami albo zwyczajny lęk przed pająkami byłby fantastyczne ♥ Co z tego, że mamy w interakcjach "przyznaj się do lęku przed wampirami" skoro to opcja pogaduszki jak każda inna. Cecha paranoika odrobinę dodaje ale to ciągle mało.
Eh, potrzeba nam więcej uczuciowości i strachu. Zakładam obóz "Chce strachliwych simów!".

przy okazji

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » niedziela 09 cze 2019, 01:00

@Aericia 100% racji to jest wlasnie ta przyczyna, ze dla wielu graczy znajacych starsze wersje gry Czworka stala sie jednym wielkim rozczarowaniem. Nawet polowy z tego o czym piszesz nie bylo w Trojce ale zostawiono preferecje losowe dla simów i mogli oni przezyc wielką milosc od pierwszego spojrzenia, albo nienawisc po grob. W Czworce nawet i tego nie ma.
No ale jak sie nie ma co sie lubi.. to sie lubi co sie ma. Prawde powiedziawszy na Twoim miejscu nie nastawiałabym sie tak na ten Uniwerek bo simowie w akademiku pozbawieni tego "czegos - osobowosci " nie sadze by byli zabawni za bardzo. Ot beda godzinami gadać ze soba albo siedziec pod komputerem. Albo co innego na skale masowa jak im dolozysz WW. Bedziesz porownywać ten Uniwerek z tym jaki znalas z innych odslon i bedzie sciana płaczu.
Jednak wole kariere ratownika :)
Przy okazji jest opcja "zrob awanture malolacie i jej amantowi jesli ten jej zrobi dziecko" w WW i moj sim mial mila wizyte w chacie malolaty z mamusia i tatusiem bardzo wscieklych. Tatus - to znany nam szef vampirow , mamusia Vatore. Dzialo sie XD
Nawet nie wiedzialam ze taką akcje gra moze zrobic majac tą interakcje do wykorzystania. Przez chwile wydawalo mi sie ze to starsza wersja gry. I taki modziaz potrafi to zrobic a EA nie potrafi!
ORIGIN ID Kreatora Hero of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
Aericia
Administrator
Administrator
Origin ID: ukyojin

Post autor: Aericia » niedziela 09 cze 2019, 01:54

@kreatora wierzę w pomysłowość twórców co do Uniwerku. Przy Gwieździe byłam baaaardzo miłe zaskoczona więc i tu mam nadzieję, że się uda. Tylko e z tym WW w akademiku będą jaja... Łobosz, już to widzę! @.@

Co do możliwości WW to khem, ja nawet kazirodztwo testowałam (ale mi sie nie podobało, chciałam odtworzyć Cersei i Jaimego z GoT, dwoje bliźnięt moooocno ze sobą związanych - trojgiem wspólnych dzieci, khem - ale zrezygnowałam po kilku minutach. To nie dla mnie). Tak, w WW rodzice reagują na nastoletnią ciążę bardzo negatywnie. Mało tego, jeżeli nastolatka jest w pierwszym trymestrze jest spokój... Dopiero gdy zaczyna się pojawiać brzuszek, dostajesz info że wykryto nastoletnią ciążę i jest awantura na cztery fajerki! Takie to sprytne! MOD A NIE GRA! MOD! Nie trzeba dodawać, że reakcje rodziców na seks nastolatków są niepozytywne... I wreszcie przyłapani na zdradzie dostają oboje - partner zdradzacz minus serce, to trzecie minus sympatia, a nie jak to było do tej pory! I nie wiem czy zauważyłaś, ale moder wprowadził nowe opcje, czyli archetypy Simów oraz umiejętność - perswazję. Na razie to chyba jeszcze nie działa za dobrze, ale gra przydziela po dwa archetypy Simom na podstawie cech i chyba podejmowanych ostatnio aktywności. To znaczy jeśli Sim długo maluje obrazy dostaje archetyp artysty, jeśli będzie zajmował się nauką - mędrca (sage). Zły Sim dostaje z miejsca archetyp chciwy (greedy). Perswazja o ile wiem pozwala szybciej wykrywać typy osobowości a na wyższych poziomach Simowie mogą zacząć "udawać" kogoś innego. Na przykład rozmawiając z Simem o archetypie artist nasz ludzik może także zacząć udawać artystę. Nie wiem po co to będzie ale... może WW bierze się za chemię? Reszta mu wyszła pięknie i to jest dowód na to że MOŻNA!

I wiecie co? To jest wkurzające... Bo jakby silnik gry nie pozwalał na takie myki to trudno, The Sims 4 to kolorowe klikadełko, rutyna i naśladowanie życia. Ale tu naprawdę można wiele zdziałać. Szkoda, myślałam źe Czwórka będzie rozwinięta... No i jest, ale głownie bajerancko. Fajne to ale, jak w przypadku Strangeville, na góra kilka godzin zabawy.

Edit. Duży błąd z tymi ciuszkami wyspiarskimi. Myślałam, ze bedzie dodatkowy slot na strój z Wyspy dla każdego Sima. Teraz Windenburgu czy w mieście będzie inwazja pań w ręcznikach i panów w bambusowych spódniczkach, bo gra to pewnie będzie przydziela losowo. :/
A z tym "pride" to chyba chodzi o to, ze dzięki The Sims gracze mogą poczuć dumę ze swej orientacji. Tylko że ludziki serio nie mają orientacji, są rozpasane jak hedonistyczne bicze.
A następny pack to będzie coś z magią, niczego o farmie nie słyszałam. Moźe magia na farmie? Szeptuchy i paskudniki, palenie dzieci w piecach?

Wilkołak na studiach!!! ;(
Obrazek

Awatar użytkownika
Fredra
Miłośnik zwierząt
Miłośnik zwierząt
Kontakt:

Post autor: Fredra » niedziela 09 cze 2019, 12:21

Ktoś udostępnił film jak jego dzieciak gra na E3 w pokazową wersję Simów ale przy okazji daje nam to spojrzenie na kilka ciekawostek

MAPA:
mapa.jpg
Wiem, że niektórzy ucieszą się z więcej niż jednej wyspy :) Ciężko jednak nie odnieść wrażenia, że ZNÓW mapa jest przerażająco mała. Na oko sa po 3 parcele na wyspę? Może na niektórych będa 4 ale to ciągle jest niewiele w porównaniu do Windenburga choćby, który teraz wydaje mi się ogromnym światem.
W zamian każda z wysp wydaje sie być pół otwartą dzielnicą - poza konkretnymi parcelami nie widziałam żadnych ekranów ładowania.

lepiej widoczny podzieł na parcele, doliczyłam się 11 - słabiutko.
map2.jpg
Nowe cechy i aspiracja (jedyne nowe które dostrzegłam :( )
asp.jpg
opis nowej kariery konserwatora
kar.jpg
film do podejrzenia tu ale jest nagrywany telefonem więc ciężko dopatrzeć się czegoś konkretniejszego

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » niedziela 09 cze 2019, 13:37

11 parcel to super w porownaniu do dzielnicy wampirow! Zreszta teraz kiedy swiaty są polaczone to tam moze byc od metra wizytujacych NPC simow z innych swiatow z wyjatkiem Strangerville bo tam dla simow NPC jest szlaban.
Jednak jak tylko to napisalam, to mnie oswiecilo, ze wlasciwie tylko mieszkancy Mishuo , Windenburga, trzech dzielnic z podstaki , mieszkancy simowego Hollywood i wampiry moga podróżowac i to tylko miedzy tymi swiatami. Strangerville jest dla nich zamkniete . Pewnie i ten swiat bedzie dla simow NPC zamkniety bo jakos nie wiyobrazam sobie syrenek w barze karaoke w Mishuo. Choc kto wie?
Dla mnie parcel jest wystarczajaco - zreszta ludzie policzcie wszystkie parcele razem ktore sa w grze! I to wszystko wam sie laduje do kompa kiedy zaczynacie grać! To nie jest tak jak w Trojce gdy podniecalismy sie iloscia parcel w danym miescie. Tutaj to jest takie 'trójkowe miasto" do potegi trzeciej , a wlasciwie kraina - tyle tylko ze ma prowincje czy filmową czy wampirzą, czy staroswiecką jak Windenburg. No i teraz bedzie w tej krainie cos w rodzaju Polinezji. Mieszkajac w Stanach na polnocy tez nie podrózujecie samochodem aby dostac sie na Hawaje - to dalej Stany tylko trzeba leciec samolotem. To jest taka w Czworce miniatura państwa po prostu z odrębymi prowincjami. No, a ze to miniatura to aby wasze komputery wytrzymaly calosc ladujacego sie kraju to ma tyle pacel w odrebnej prowincji ile ma. Z punktu widzenia technicznego te rowiązanie jest genialne. Pozwala średniej klasy komputerom obsługiwac te grę na luzie.

Anje
Roznosiciel kawy
Origin ID: Anjee5

Post autor: Anje » niedziela 09 cze 2019, 22:06

Jak dla mnie powinna być jedna duża wyspa... A nie trzy małe...

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » niedziela 09 cze 2019, 22:10

No to juz wiemy jakie beda akcesoria zaraz potem. Moschicino ciuchy i jako przyneta do tego g... zalaczona nowa kariera "Fotograf mody" . Nie kupie tego - nowa kariera czy nie!

Awatar użytkownika
Wikki
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: WIKKI04

Post autor: Wikki » poniedziałek 10 cze 2019, 15:36

Tematyka nadchodzącej paczki z akcesoriami tez mnie nie zachwyca, tym bardziej że będą to same ubrania, a obiektów pewnie żadnych. Natomiast obejrzanym filmikiem i opublikowanymi screnami nowego dodatku jestem zachwycony. Jest pięknie, kolorowo, bajkowo i .. trochę cukierkowato.
Zastanawiałem się, jak działania wulkanu wpłyną na wyspy i mieszkańców. Wśród screnów znalazłem takie zdjęcia wulkanu, miotanych przez niego płomieni i ... proszę zobaczyć:
wulkan.jpg
wulkan chata.jpg
wulkan jajo.jpg
Czyżby smocze jajo? Czy to jest zapowiedź tego, co może nas czekać w pakiecie dot.magii?
Na przykład, czy to szaman?
wulkan szaman.jpg
No nic, zobaczymy 21 czerwca br.

I jeszcze jedna rzecz związana z rozgrywką mi się spodobała, a mianowicie to, że figury z piasku mogą budować simy w różnym wieku :)
wulkan piasek.jpg

Gdyby ktoś był zainteresowany, to więcej fotek można znaleźć na SimsCommunity
https://simscommunity.info/2019/06/09/t ... m-ea-play/

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » poniedziałek 10 cze 2019, 17:11

Właśnie to mnie ciekawiło jak wpływa wulkan na otoczenie ,te rozgrzane kule moga chyba trafic w dom i spowodowac pożar. Tak myśle także po przeczytaniu info o tym, że osoby z zewnatrz moga niespodziewanie przyjsc do nas i pomagać w gaszeniu pożaru (?)
Szamanizm pewnie jakis jest bo prawdopodobnie będzie rytuał z przywoływaniem przodków (info z SimsCommunity)

Obrazek

To owijanie czegos w "kapustę" poniżej to chyba tez rytuał - edit w prawdziwej Polinezji istnieje potrawa z mięsa przygotowywana min poprzez zawinięcie w wielkie liście może o to tu chodzi.
Fajnie, była juz Amazonia z dodatkiem meksyku czyli moja ulubiona spośród podrózniczych światów Selvadorada kojarząca się z odkrywaniem zaginionych miast min Majów czy Asteków no to teraz czas na inszą egoztykę. Piękna sprawa naprawde temat 100% dla mnie ,jeszcze mogliby dać w ozdobach wielkie rzeźby mogwai bo kulturowo do WYspy wielkanocnej pewnie już niedaleko :)

Obrazek

Obrazek

Faktycznie poszukałem po śmiesznych hasłach typu "owijanie w kapustę polinezja" i znalazłem opisy pieczenia mięsa w taki sposób z tymi liśćmi potem zasypywania ziemią jakkolwiek dla nas ludzi "zachodu" to brzmi. Fajnie, że próbuja zainteresować w jakimś sensie prawdziwymi kulturami (nawet jeśli z mocnym przymrużeniem oka jak przystało na radosna grę) i ekologią przy okazji. Może będzie tak, że wulkan będzie cześciej "wkurzony" kiedy na wyspie będzie max smieci na plażach. To by było mało realistyczne ale motywujące nawet troche do myślenia wielu zwłaszcza nie zainteresowanych tym tematem w realu dotychczas graczy.

Podoba mi sie fryzura szamana,nareszcie krótszy irok nie cc! Nie wiem jednak czy można będzie faktycznie w pełni nurkować ale skoro syremy będa grywalne to może tak, może tylko syreną zanurkujemy całkowicie ,mogąc oglądać sobie rafy koralowe itd. Miejsca pewnie będa domyślnie już wyznaczone jak piramidy w Selvadoradzie ale skoro piramidy funkbjonalne da się budować (choć chyba mało kto o tym wie i sie podejmuje) z działającymi pułapkami to może i tu da sie wykorzystac parcelę w taki sposób by zagospodarować sobie to co pod wodą i w najgorszym razie bawić się w takim miejscu syreną. Może dałoby to możliwość zbudowania sobie oceanarium jak w 3.
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » wtorek 11 cze 2019, 00:56

Żebyście się wprowadzili w klimat - wklejam wam linki do fragmentów filmu animowanego "Moana" - świetny jest

a tu po polsku

https://www.cda.pl/video/240913791

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » wtorek 11 cze 2019, 04:52

Czy cukierkowo nie wiem, bo Selavadorada na przyklad az tak bardzo cukierkowa nie jest. Jest tam klimat prawdziej dzungli razem z tą żywą zielenią, którtej na prozno szukac w Europie.
Tropikalne resorty i tropikalne plaże w realu są cukierkowe do bólu - zreszta wystarczy popatrzeć na reklamowe fotki. Ta ostatnia focia u góry mogłaby byc zrobiona gdzies na plazy w Malezji i kolory nie odbiegaja za bardzo od prawdziwych. Nie kochalam w Trójce meteorów wiec nie za bardzo mnie cieszą te kule ognia. Mam nadzieje ze nie bedą palic chat do zera XD Ale ogolnie to wyglada super! Nurkowac mozna bedzie bo widzialam focie gościa w masce pod wodą wiec spoko :)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » wtorek 11 cze 2019, 09:15

Moana bardzo sie kojarzy z tym zamysłem dzięki za przypomnienie tego, momentami to sie teraz nawet bardzo podobne do simsów wydaje :P Chyba sobie musze wreszcie obaczyć całosć.
No i tez mam nadzieję, że nie będzie ciągłych pożarów, zakłądanie panelu przeciwpożarowego pewnie jeszcze bardziej się w chałupach przyda teraz :D

Czyli wygląda na to, że czekaja nas głupotki jakieś z ciuchami a potem, może w sierpniu (?) pakiet z czarownicami na mietłach :O Uniwersytet pewnie będzie następnym dodatkiem ,obstawiam październik, może faktycznie jakis temat we wróżenie z fusów załóżmy wg propozycji Eli ;P Teraz 4 trche bardziej przyblizy się funkcjonalnością do 3 Po wyspach pewnie da się biegać troche jak po tej w windenburgu więc będa praktycznie otwarte.
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Karo_Min
Redaktor
Origin ID: Karo_0Min

Post autor: Karo_Min » wtorek 11 cze 2019, 17:37

nowe info na dotsim do poczytania wklejam:
https://sims.arhn.eu/2019/06/11/megapos ... kie-zycie/
wychodzi na to,że parceli ma być 14

Awatar użytkownika
Aericia
Administrator
Administrator
Origin ID: ukyojin

Post autor: Aericia » wtorek 11 cze 2019, 19:09

Pan buduje dom w nowym dodatku. Wygląda na to, że te pale to jest nowy rodzaj podmurówki. Fajne rozeiązanie.
I mamy szklaną podłogę! Szklane, ażurowe płytki, Haha!
Obrazek

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » środa 12 cze 2019, 00:27

XD

Awatar użytkownika
Karo_Min
Redaktor
Origin ID: Karo_0Min

Post autor: Karo_Min » środa 12 cze 2019, 08:10

@Aericia kurde! fajne elementy dodali, dodatek jest coraz bardziej kuszący :a_rolling:

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » środa 12 cze 2019, 23:01

Przesliczne mebelki tam są

Rany boskie tam jest chyba 100 nowych obiektow! Katamaran! :cat_lovely:

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » środa 12 cze 2019, 23:51

Mega fajne drzwi przesuwane. Dzieki za ten przegląd.,nawet zdechłe ryby chciało sie dziewczynie sprezentowac znaczy do łowienia :) WIadomo tez dzięki jej przeglądowi jakie foty porobi sim pod wodą (chyba to to). Patrząc na materacowe "skuterki" w basenie pomyslałem, że możnaby zrobic namiastke lunaparku coś w rodzju samochodzików pod dachem tylko na wodzie czyli będzie można nieźle pokombinowac z tym wszystkim i rzeczywiście ładne mebelki niektóre nawet całkiem nowoczesne, napewno fajnie będzie mozna wykorzystać w tym otoczeniu funkcje SPA tak jakos to chyba będzie pasowac mimo, że samo SPA kojarzy sie bardziej z Chinami, Japonia itp.Ciekawe "plemienne" rzeczy jak te ogniska zwłaszcza, pewnie będzie troche interakcji ,może znów tańce przy ognisku i inne cudy jak w windenburgu. SUper
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 13 cze 2019, 14:17

Rzeczywiście super mebelki, widać, że stylem dopasowane do siebie - nie taki misz masz jak do tej pory. Cieszę się na nowe tekstury ścian i podlóg, ale najbardziej - z nowych rzeczy do kolekcjonowania. Będę tym razem niecierpliwie wyglądać powrotu, bo przez 3 tygodnie minimum dojścia do kompa chyba nie będę miała :( A już na pewno nie zainstaluję niczego nowego na cudzym lapku :(

Awatar użytkownika
Fredra
Miłośnik zwierząt
Miłośnik zwierząt
Kontakt:

Post autor: Fredra » poniedziałek 17 cze 2019, 22:56

Jak podaje SimCommunity jutro będzie przed dodatkowa aktualizacja* a w niej między innymi leżak dla gry podstawowej :)

*w zasadzie nigdzie nie jest wprost powiedziane, że to już TA aktualizacja ale zazwyczaj tak wypadało żeby modderzy zdążyli naprawić to co zostanie zepsute przed wyjście dodatku

ODPOWIEDZ

Wróć do „The Sims 4”