Kolorowe domki Simslandu Północnego ;)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Kolorowe domki Simslandu Północnego ;)

Post autor: SimDels » piątek 11 kwie 2025, 21:38

Jesli ktoś widział moje wczesniejsze wypociny to wie, że najcześciej skłaniam się ku budowaniu domów udających zabytki w stylu północnej Polski i północnej Europy czyli powiedzmy od Torunia przez Amsterdam po Kopenhage oczywiście z przymrużeniem oka. Powodem dla kolejnego zbiorczego tematu u mnie jest chęć nie rozdrabniania się z podobnymi pracami, które tym razem nie będą tworzyc jednego konkretnego otoczenia w przebudowie choć siłą rzeczy możliwe, że z czasem utworzą zapis gry z kilkoma przebudowanymi miastami. Inspiracją było nowe otoczenie z dodatku hobbistycznego czyli simowa Kopenhaga w której jednak jak to często w tej grze bywa, parceli do zabudowy jest na tyle mało podług makiet budynków, że trudno tu byłoby mówić o faktycznej przebudowie miasta. Z drugiej strony to chyba najładniejsza makieta miasta w tej grze jak dotychczas więc tu zacznę budowanie a potem pewnie będą inne otoczenia. Możliwosć stworzenia (wreszcie po tylu latach od premiery TS4 - brawo EA, co za tempo :) ) domu mieszkalnego ze sklepikiem czy innym biznesem np. w parterze dodatkowo napędza chęć do budowania parceli, które mogą fajnie ożywić życie każdego miasta.

Stworzyłem zatem ludzika o dziwnych cechach i ofiarowałem mu klub dwupoziomowy z mieszkankiem w połączonych dwóch starych kamienicach także po to by zobaczyć jak to wszystko działa. Podoba mi się to, że można wyznaczyć strefy tylko dla pracowników, dzięki temu za bar nie będą się pchać goście jak dotychczas a fani zespołu nie będą się też pchac na scenę by klaskać niemal w twarz wokalistce czy gitarzyście :D Korzystając z tych nowości powstał klub do którego... wejście jest płątne, bo testowałem tez biletomat ;) O dziwo chętnych nie brakuje więc szybko zarobimy kase tak jak nasz ludzik choć okazuje się, że koszty utrzymania też są sporawe na początek (jeszcze nie wiem od czego zależą poza wypłątami dla pracowników). W tym temacie będe testowac przy okazji rózne koligacje tego ciekawego dls z innymi dodatkami bo np. ciekaw jestem jak wyjdzie próba stworzenia domu towarowego z użyciem tych opcji (i czy można będzie zwiększyć liczbę pracowników w taki sposób).

Póki co pierwsza skromna rzecz czyli wspomniany...

...777Club

W galerii: https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false
Załączniki
Untitled.gif
02.04.2025_23-55-51.png
02.04.2025_23-54-38.png
02.04.2025_23-54-11.png
02.04.2025_23-53-30.png
02.04.2025_22-10-17.png
02.04.2025_01-21-25.png
02.04.2025_23-53-58.png
02.04.2025_01-21-49.png
02.04.2025_01-37-45.png
03.04.2025_00-25-26.png
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » niedziela 13 kwie 2025, 09:09

Nowy 777 Club podobna mi się zarówno kolorytem elewacji jak i stylem. Jak zawsze u Ciebie widać dbałość o szczegóły i idealne dopasowanie do wcześniejszego stylu zagospodarowania przestrzennego otoczenia. Wnętrza urządzone elegancko i nowocześnie. Zwróciłam zwłaszcza uwagę na nowoczesne świetliki przepuszczające światło słoneczne, co sprawia, że w pomieszczeniu można cieszyć się naturalnym dziennym światłem. Efekt znakomity.

Całość dopełnił moim zdaniem intrygujący zespół muzyczny, który nazwałbym HARDCORE :D

Nowa makieta miasta jak słusznie zauważyłeś, mimo niewielkiej ilości parceli pod zabudowę, jest spójna architektonicznie i posiada niepowtarzalny klimat - Twój ulubiony klimat, co widać już w pierwszym projekcie :a_bravo: :a_bravo: .

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » niedziela 13 kwie 2025, 17:43

Zdaję sobie sprawę, że chyba po raz pierwszy Miszka westchnąłeś na widok tego Simowego świata, bo to tak, jakbyś się cofnął o wieki całe, i znalazł w świecie, który istnieje już tylko pod twoimi powiekami... Szalej więc ze swoimi średniowiecznymi i renesansowymi attykami, rozbudowanymi ozdobami dachów. Kocham wszystkie (no prawie wszystkie) twoje domki!

A gdy patrzę na dachy twoich domów nachodzą mnie wspomnienia z Gdańska, z czasów pokazanych w filmie "Panienka z okienka" - ze śliczną jak z obrazka Polą Raksą w roli tytułowej!
pp.jpg

Ten nowy świat bardzo mi też przypomina Wrocław tuż po wojnie, gdy jeszcze nie zdążono wyburzyć kamienic wzdłuż Odry. Burzono je przez całe moje dzieciństwo, a ja przeżywałam ogromnie tę rujnację. Nie rozumiałam, że wybuchy tak bardzo uszkodziły konstrukcję kamienic, że grożą zawaleniem w każdej chwili. Nawet w kamienicy moich rodziców cała frontowa ściana zaczęła powoli się "odspawać" od reszty domu. Jeszcze stoi, więc może być, że i tamte by nie runęły, a komuś zależało na wyburzeniu całego nadodrzańskiego kwartału...
Dziś być może uratowano by większość, bo są nowe technologie.

A wracając do słynnego rockowego zespołu znanego w całym simowym świecie - czyżby wzrok mnie nie mylił, i jego gwiazdą nr1 była moja Morticia? (w wersji bezcecowej)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » niedziela 13 kwie 2025, 17:57

Gdybyś Miszka chciał odświeżyć sobie pamięć, albo też naszła cię ochota na obejrzenie tej staroci to wklejam link do Panienki z okienka. Dodam jeszcze, że w tym filmie zadebiutował jeszcze jako uczeń PWSTiF sam Janusz Gajos, a w rolę dzielnej Krysi wcieliła się córka Jana Marcina Szancera - współautora scenariusza, i mojego ulubionego ilustratora!

Fim jednak pocięty jest reklamami

- cz 1

- cz 2

Gorsza jakość jest na cda ale bez tylu reklam!

https://www.cda.pl/video/20461312e7 cz1

https://ebd.cda.pl/620x368/20461312e7 cz2

P.S. Nie wiedzieć czemu oba linki to druga część - więc pierwszą - jeśli ktoś zainteresowany - z linku wyżej musi obejrzeć i ścierpieć te reklamy :(

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » niedziela 13 kwie 2025, 23:33

Dzięki dziewczyny!

@Alibali wspaniała niespodziewajka z Panienką z okienka ,oczywiście musi być i Heweliusz i sławetne meble gdańskie a przyznaje, że Gdańsk jako niesamowite państwo-miasto (przez większośc swojej historii był takim właśnie bytem, niezwykle bogatym, sponsorującym m.in. wojnę Polski z krzyżakami) interesuje mnie ostatnio bardziej niż kiedykolwiek. WCześniej jednak ogólnie miałem jazde na państwo krzyżackie i pewnie stąd ten mój bzik do gotyckich domków i szczytów :)

@bobas52 Oczywiście, że Morticja ale jest tam i gwiazda z Twojej stajenki choć teraz nie pamiętam jak się zwioe ale bardzo mi się spodobała i przypasowała na znaną i charakterną gwiazdę klubową :) Jegomościa w bujnym fryzie pewnie tez poznacie ,napewno rozpozna go Perci :) Wiem, że jak zwykle umeblowałem to wszystko bez polotu ale jestem chyba bardziej niz zawsze zadowolony z tego bardziej nowoczesnego wnętrza mieszkalnego bo faktycznie przez świetlik i ściankę trochę przypadkowo ustawioną w widoczny sposób, pomieszczenie wygląda troche jak z jakiegoś modernu.
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » poniedziałek 14 kwie 2025, 08:18

Oczywiście, że rozpoznaję jegomościa w bujnym fryzie! Bena, że tak powiem... :D Coś tam zagubiony trochę w tym wielkim świecie i jak widać instrumentu zapomniał, biedaczyna. Pewnie mu dziś właściciel lokalu potrąci z dniówki. :D

777 Club od strony elewacji wygląda wręcz genialnie. Wykonany w taki sposób, że mógłby uchodzić za fotkę istniejącego budynku, co mimo wszystko w Simsach (ze względu na rodzaj grafiki) niełatwo osiągnąć. Wnętrza i umeblowanie bardzo mi się podobają. Zauważyłam nawet, że wyrobiłeś już własny styl w tym względzie, któremu absolutnie nic nie można zarzucić. Klub ma swój klimat! Przyciąga klientów, którzy z czasem stają się pewnie stałymi bywalcami. Przyczynia się też do tego przystojny rudowłosy i rudobrody właściciel, wyglądający na ciekawą osobowość. Widać, że facet ma charakter, więc biznes będzie pewnie super prosperować.

Świetna praca! :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » niedziela 20 kwie 2025, 17:49

Super klubik. Bardzo podoba mi się bryła, uwielbiam. Bez kompromisów klasyczna ale CUDOWNA. Mieszkano na poddaszu -marzenie. Widać rękę , i widać że naprawdę kamienice to Twoja miłość. Bardzo fajne mebelki w mieszkanku, dobrane i nie jest ich za dużo.
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaginiony Świat Delsa”