Groch z kapustą czyli archiwalne zdjęcia komiksowe.

Zrobiłeś fajne fotki? Wrzuć je tutaj a ktoś na pewno stworzy fajną historyjkę.
Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Re: Groch z kapustą czyli archiwalne zdjęcia komiksowe.

Post autor: Alibali » czwartek 17 kwie 2025, 21:16

Cóż, Bobinko. Strój całkiem na czasie! Gdy zobaczyłam reportaż z Zakopanego, które przestawia się właśnie z kwaśnicy i pierogów na kebaby, falafele i inne arabskie dania, i to w wersji halal (z rytualnego uboju!), a po Krupówkach pomykają panowie w zwiewnych chustach na łysinach, a za nimi milczące, okutane od stóp do głów połowice, to...wymiękłam!

Inna rzecz, że twórcy gry nie zadbali o pewien ukryty aspekt gry, a mianowicie - kategoryzację strojów. Kategoryzacja polega na określeniu, w jakiej kategorii będzie wyświetlał się w CAS dany strój - czy jako całodzienny, wieczorowy, nocny, plażowy czy może sportowy,zimowy etc... Jeśli się stworzy strój bez określenia kategorii oraz przedziału wiekowego i płci - strój będzie przydzielany wszystkim simom w każdej kategorii. W trójce brak kategoryzacji strójów wykonanych przez niezależnych kreatorów powodował niesamowite błędy w wyświetlaniu grafiki, jeśli jeszcze to pamiętasz.
W czwórce jeszcze następuje jako taki w miarę sensowny podział, ale już w temacie przydzielania strojów NP-com - EA poległo.
A wystarczyło dodać jeszcze jedną linijkę w okienku wyboru strojów - czy dany strój może być przydzielony NPC-om, czy nie. Skoro narzędzie TSWorkshop zawiera taką możliwość, i korzystają z tego twórcy cece, to zupełnie nie rozumiem zignorowania tego w grze!
Możemy to sami naprawić (ale wymaga to trochę czasu) i każdy strój "przekatergoryzować" za pomocą mc commandera. Mamy tam opcje pozwalające ubrać simów NPC w konkretne stroje, lub konkretnych strojów im zabronić.Możemy nawet ustalić listę ubrań, które npece mogą zakładać, a których nie. Ponieważ jest to uciążliwe zajęcie, a ja cierpię na tzw "niedoczas" (boniu, jak mi się to słówko podoba :P ) - to w ogóle to zignorowałam, i nie zgłębiałam tematu. A pomyślałam sobie teraz, że przecież mogłabym przebrać tak całą populację moich Simów w stroje np z epoki wiktoriańskiej!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » poniedziałek 21 kwie 2025, 20:10

Strój rzeczywiście nietypowy, ale też tak miałam, że czasem gra nakładała na moich Simów w nietypowe czy dziwaczne zestawy przyodziewku. :a_grin2:
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » wtorek 22 kwie 2025, 20:26

Fakt gra potrafi sprawić że człowiek oniemieje
wład­czy­ni krainy bez uczuć...