Ogromne dzięki!
@Ktosik to pierwszy i byc może ostatni kit jaki dałem sobie wcisnać świadomie bo byłem ciekaw; tych elementów faktycznie jest tyle co kot... ale są łądne i dały mi kopa do zabawy więc może kiedyś i Ty się skusisz choć przyznaję że i jak dla mnie EA powinno skupić się na ciekawych dodatkach zamiast tak dziobać wsio na drobne no ale znamy temat chyba czekając zgodnie na efekty konkurencji w polityce wydawcy w przyszłości. Bez tego doczekamy sie pewnie za jakiś czas sprzedawania pojedyńczych okienek więc pozostaje trzymac kciuki za wiadomy pomysł.
@Alibali Dzięki za sugestię,Del Sol mogłoby faktycznie pasować, Strangeville w jednym fragmencie kojarzy mi się odpowiednio ("góra" z domami) ale już to centrum jest takie mocno uwarunkowane na amerykański wygląd.
Nie znam tematu na żywo i w sumie to nowosc dla mnie (ten świat arabski) ale tym bardziej mnie to zaciekawiło. Faktycznie stare miasta miają z reguły nie taka znowu stara zabudowę i nie wszystkie wydały by się nam piękne w sensie typowo turystycznym ale każde miejsce ma swój urok nawet niekończące się góry porośnięte bloczkami (tak np wygląda Amman w Jordani, uznany w rankingach za jedno z najbrzydszych miast świata ale mimo wszystko ma swój urok choć faktycznie trudno znaleźć zabytki w sensie zabudowy miejskiej. Perełki które jednak są jak chociażby we wspomnianym Jedah, robią wrażenie odmniennością od tego co znamy bo "cepelia" wisi tam na budynkach (tak by to można było okreslić)

Ps: Lubię twoje budowle (bez cukru) więc nie marudź tylko poka
@kreatora szczerze mówiąc z tym oddaniem klimatu miast arabskich mam pewien problem; sporo nie tyle kiczu co poprostu niedbale zaplanowanych budynków lub zabytek nadbudowany wyższymi betonowymi piętrami. W Europie jednak to wszystko jest bardziej uporządkowane ale może w tym arabskim chaosie jest jakiś urok i klimat, staram się w to trochę zagłębić, w sumie (pomijając nieco osobny temat Turcji) chyba po raz pierwszy czyli działa na ślepo nie wiedząc co z tego wyjdzie :O Cepelii będzie docelowo nie więcej niż 50% może nieco mniej bo planuje troche bloczysk i wieżowców coby tak całkiem tego nie odrealniać choć zabawa w simsach oczywiście zawsze kusi by każda budowlę upiększyc na maxa zapominając o tym że czasem prostota wygląda najlepiej (w taką pułapkę wpadam troche w tym temacie, pare razy miał być blok ale musiałęm dodac stare okienka itd... i blok juz nie całkiem jest blokiem).
@Karo_Min aleś masz fajny awatar teraz

Dzięki wielkie, staram się bo lubię (budować) a meblowanie to nadal przymus na zasadzie że nie wypada i nie przyleży bez tego ale mam nadzieję, że finalnie i wnętrza będą przynajmniej znośne i jakoś funkcjonalne.
Ps: mi pewnie zajełoby już teraz z rok rozkminianie wszystkich opcji w trybie życia bo tram sporadycznie więc coś za coś

Czasem śmieje sie jak do seraz z interakcji, które pewnie każdy już dobrze zna.
Pora na pierwsze parcele, przeniosłem info tu niżej tak by pierwszy wpis pozostawić dla finalnego efektu całęgo projektu.
Parcele:
المعبد الأخضر Almaebad al'akhdar - Zielona Świątynia (galeria sztuki)
Wejścia budynku głównego wzorowane (z przymrużeniem oka) na wspomnianych irańskich cudach ale rozplanowanie z dziedzińcem i wygląd wieży bardziej na tych tureckich (także z przymrużeniem oka rzecz jasna).
Muzeum sztuki będzie wspólną przestrzenią do nauki malowania i innych rzeczy, być może jakieś łaźnie w podziemiach dojdą lub pozostawię taki minimalizm; zależało mi na tym by budynek główny trochę jak meczet, pozostał pustawy wewnątrz zachowując pewną powagę (na tyle na ile to w wesołych simach możliwe).
Widać tu także mały domek, starter,który prawdopodobnie zmienię na inny budynek.
DOWNLOAD (TS.Galeria)
DOWNLOAD (SDW)
منزل صغير Manzil saghir - starter
Pierwszy pomysł inspirowany nowym "kitem" (nie do okien)
DOWNLOAD (TS.Galeria)
DOWNLOAD (SDW)
صبار Sabaar Club - Hotel / klub nocny
"Sabaar" znaczy tyle co kaktus

Starałem się w nim odwzorować to co w starej architekturze miast arabskich jest charakterystyczne ,drewniane wykusze spotkamy m.in w słynącym chyba z tego mieście
Jeddah w Arabii Saudyjskiej.
DOWNLOAD (TS.Galeria)
DOWNLOAD (SDW)
قصر صغير qasr saghir - mały pałac
Dla uzupełnienia dalszej cześci starej zabudowy w jednej z dzielnic Oazy czyli Delsahr City

Główna atrakcja wewnątrz do basen...
DOWNLOAD (TS.Galeria)
DOWNLOAD (SDW)
Domyślnie budynki stoją w dzielnicy w prawym górnym, rogu mapy Oazy. Dumam tam jeszcze nad czymś w rodzaju uliczki targowej bo takich miejsc chyba w mieście arabskim powinno być dużo a na razie nima nic :S