@Kirka ogromnie dziękuję

Filmy są przyśpieszone dość mocno bo szczerze mówiąc wyszedłem z założenia, że.. komu by się chciało oglądać to przez godzinę czy nawet pół

Jesteś mistrzem czarowania w tej grze tego co wydaje się niemożliwe z gotowych także debugowych elementów więc myślę, że połączenie tego talentu z budowaniem sprawi, że nie raz jeszcze nie tylko mi opadnie szczęka i może sam nauczę się od Ciebie jeszcze jakie dekoracje jeszcze można użyć na fasadach by było bogato ale by nie przesadzić więc tym bardziej trzymam kciuki za Twoje prace. Zapomniałem, oglądając można film spowolnić więc dzięki także z mojej strony dla Alicji. Gdyby coś było nieczytelne to daj mi znać, spróbuję wtedy zrobić mały totorialek (gdzieś mieliśmy taki temat na forum co i jak można budować).
@Alibali dzięki z acałego

Średniowiecza tu na razie mało choć neogotyki były popularne te powiedzmy 130 lat temu więc spróbowałem i ja taka pstrokaciznę nawiązującą do gotyku ulepić

Przy okazji byłem ciekaw jak wyjdzie zabieg z podwyższaną wieżą, miałem tu zupełnie nieoczekiwane problemy (mimo wyburzania podłogi między wewnętrznym pokojem i ścianami zewnętrznymi, podnosiła mi się cała bryła, potem zajarzyłem, że zrobił mi się nieoczekiwanie sufit na którymś poziomie (samoistnie ponownie, ta gra chyba próbuje czasami myśleć za gracza i to nie zawsze jest na plus

) Nadłubałem się więc zanim się kapnąłem że jest ten sufit i trochę moje rozkminy widać na filmie gdzie robię bezsensowne jak się potem okazało dziury w ścianie potem uzupełniane ściankami (czasami moje wolnomyślicielstwo jest... zbyt wolne

)
Kusi mnie żeby gdzieś tu dać jakiś szachulec coś niby starszego może wkomponowanego na jednej parceli z czymś z przełomu wieków.
@kreatora dzięki ogromniaszcze Elu

przy meblowaniu to wiadomo jak to u Delsa-improwizuje na max

Tym bardziej fajnie, jeśli to się może jakoś kojarzyć z realnymi wnętrzami a jeszcze najsłynniejszy chyba hotel w Polsce czyli Grand sopocki no to już jest jak wyróżnienie. W Łodzi przy rekordowej ilości zabudowy "retro" w Polsce siła rzeczy jest rekordowo dużo fajnych wnętrz ale tylko mała część z nich jest dostępna publicznie i z fajnym pasującym wystrojem, najcześciej to herbaciarnie i lokale różnej maści ale chyba najczęściej mamy bardziej taki współczesny miszmasz typu ściana ceglana bez tynku plus "antyczne" mebelki a do tego obrazy lub fotografie współczesne, trudniej znaleźć całość z epoki ale też się da. Najszybciej w pałacach fabrykanckich gdzie coraz częściej pojawiają się klimatyczne restauracje.
Trochę jak w Wersalu poczuć się można chyba w największym z nich czyli Pałacu Poznańskiego zwanym pieszczotliwie łódzkim Luwrem no i oczywiście łódzki Grand ponoć zaskakuje ale osobiście nie wiele z tego widziałem, Łódź znam bardziej właśnie od takich wspomnianych połączeń zwariowanej nowoczesności z goła cegła i mebelkami retro (taka moda zaczęła się chyba z nastaniem klubów techno i klimatycznych "knajpek" w latach 90tych kiedy Łódź wreszcie zaczęto trochę doceniać za to co w tym "morzu ruder" też można zrobić fajnego.
Osobiście w Łodzi od dziecka najbardziej lubię nieco inne wnętrza których w innych miastach na razie za bardzo nie widziałem (choć pewnie są) czyli... stare apteki charakterystycznie obłożone "meblościanką" drewnianą (nie wiem jak to się fachowo nazywa ale tak jest też czasem w wersji jeszcze bardziej ozdobnej w pałacach; meble są częścią wielkiej drewnianej konstrukcji zasłaniającej ścianę do sufitu np. z wbudowanym zegarem czy nawet drzwiami do innego pomieszczenia i pewnie musiały być montowane na miejscu) na całej powierzchni. Tych aptek zostało pewnie 3-4
Tak sobie pomyślałem przy okazji, że może by spróbować zrobić aptekę (oczywiście już wiem, że lekarstw z paku Ucieczka w Plener nie warto stosować bo zaraz pierwszy lepszy sim powyrzuca nam wszystkie buteleczki do kosza

Ale można śmiało użyć mikstur z pracowniczego (może coś jeszcze da się wykorzystać).
Żeby nie było pusto ,zostawiam jedno z wnętrz "łódzkiego Luwru" z taką "meblościanką". Może porwę się na jakiś pałac i przy okazji jakieś kombinacje meblowe sięgając pewnie do Waszej pomysłowości w urządzaniu wnętrz (której mi chyba często brakuje).
Foto ze strony https://www.konferencje.pl/o/muzeum-mia ... i,305.html