BB zakupiła na początku swojej kariery dwie posiadłości: Le Castellet i La Madrague. W pierwszej z nich zamieszkała na początku kariery, gdy chciała uciec od swojej popularności i prześladujących ją paparazzich. Potem dopiero schroniła się w La Madrague.
Niestety - nie ma zbyt wiele materiału, by móc odtworzyć chociaż w części ten ostatni dom - Bardotka zazdrośnie strzeże swojej prywatności, czemu się nie dziwię, zważywszy przez co musiała przejść, "dzięki" paparazzim.
Ale nawet gdybym miała więcej fotek ponad te, które umieściłam w mojej opowieści o Bardotce, to niezbyt mi się podoba La Madrague, i ten obecny miszmasz

Całkiem przypadkiem znalazłam zdjęcia tego pierwszego domu - Le Castellet.
Znalazłam tylko kilka fotek, ale wystarczyło, by zapalić we mnie iskrę - i tak oto powstała moja wersja Le Castellet. W zasadzie wariacja na temat - bo dom jest mało podobny

Moja wersja jest okrojona - w rzeczywistości dom jest dłuższy i położony tarasowo, Czego nie mogłam uzyskać na tak małej działeczce. Bo jedyna, możliwa do zagospodarowania parcela w Tartosie, która wystrojem, klimatem i światłem odpowiada temu domowi, to parcela, 30x30 - oznaczona jako Villa Romanza. więc nie ma zbyt dużo miejsca na rozwinięcie tematu

Dom jest kamienny, wewnątrz jednak bardzo jasny, a na zewnątrz i wewnątrz jest mnóstwo zieleni - więc starałam się to oddać w swojej pracy.
W prawdziwym Le Castellet na zboczach wzgórza rośnie winorośl, więc w szczątkowej formie zaznaczyłam to w swojej pracy, aby oddać klimat parceli i okolicy. Drzewka są z debugu (zmniejszane klawiszem [ , nie owocują, więc Sim nie ma nadmiaru obowiązków

Nie miałam fotek budynku od frontu, więc to jest wyłącznie moja fantazja

Zauroczył mnie dom widziany od strony owych tarasów. W galerii - ku mojemu zaskoczeniu - został pokazany od najmniej ciekawej strony - ściany z oknami od sypialni, (na poniższej fotce to jest ta strona, gdzie dołem biegnie ulica i stoi ławeczka). Na dodatek budowę rozpoczęłam - gapa - w porze zimowej, przy bardzo złym oświetleniu.
Zerknęłam jak to będzie wyglądać w galerii - i wyglądało okropnie! Zmieniłam natychmiast porę roku (dzięki ci UI!) i obróciłam dom -tylko na potrzeby wyglądu w galerii.
Gdyby ktoś zechciał pobrać dom do gry - w trybie edycji powinien obrócić parcelę na właściwą stronę. Jest to łatwe, bo parcela ma równe boki - 30x30. Na fotkach parcela jest we właściwym położeniu - tak, jak ją budowałam.
Wewnątrz, różnicując wysokość podłogi, wyodrębniłam na parterze otwartą kuchnię i hol, który pełni także funkcję jadalni, a także salon i niewielką łazieneczkę.
Nie przozdabiałam nadmiernie ścian, zostawiając je do zagospodarowania samej Bardotce - zamierzam bowiem powiesić jej obrazy. Kariera aktorska była tylko epizodem w jej długim i barwnym życiu, a dla jej menażerii nie ma miejsca. Może wygospodaruję jeszcze miejsce dla lamy - BB ma u siebie w La Madrague stadko kóz

Po przeciwnej stronie jest salon z osobnym gabinecikiem, a widoczne schody prowadzą do sypialni na górze. Pod dywanem w salonie ukryłam matę do tańczenia. Duży dywan ją przysłania, ale wystaje rąbek, by móc kliknąć, i wywołać odpowiednie interakcje.
Starałam się nie zagracić sypialni. W ogóle w całym domu jest niewiele mebli. Za to jest dużo światła, a klimat śródziemnomorski podkreślają jasne kamienne ściany i tynki i jasne mebelki oraz wszędobylskie pnącza.
Sypialnia jest jedna - BB była samotniczką przez większość swojego życia, otaczając się głównie zwierzętami.
Łazienki są dwie - jedna przy sypialni, widoczna na rzucie, a druga na parterze - obok salonu. Nie jest jakoś specjalnie "wypasiona" - ale użyłam tam kilku drobiazgów z najnowszej kolekcji. Umywalka zaś "zbudowana" jest z kilku elementów

Na jednym z tarasów znajduje się mata do ćwiczenia jogi oraz sztaluga i teleskop, a na drugim - stół do masażu oraz kuweta i drapak dla kota. Póki co - BB mieszka z maleńką kociczką
Zauważyłam, że lokatorka domku najczęściej korzysta z wejścia od strony tarasów, mimo, iż oznaczyłam wejście od frontu domu jako główne

Działka nie jest z tych największych - ma powierzchnię 30x30, jak napisałam - zbudowałam ją w wTartoosie.
Kiedyś zastanawiałam się z Elą - czy rosną tam jakieś rośliny do zbioru prócz lilii. Teraz zauważyłam, że rosną także winogrona i pomidory. Budowę domu zaczęłam w porze zimowej, a wyrosły właśnie pomidory

Wróciwszy po dłuższym czasie do Tartoosy - znów zachwyciłam się jej nastrojowym światłem, urokliwym klimatem śródziemnomorskim, urodą okolicy - podobną do Sulani, a jednocześnie tak różną. Upewniłam się po raz kolejny - że to jest - póki co - najpiękniejsza okolica, jaką stworzono do czwórki.
Od razu słyszę szum morza i czuję jak słońce rozgrzewa piasek - aż do białości... I słyszę (uszami wyobraźni) "Monaco, 28 stopni w cieniu" - słynny "plażowy" erotyk nic nie tracący, mimo upływu lat

Znalazłam też ciekawą jaskinię, nawiązującą do tej słynnej w Lascaux, z malowidłąmi naskalnymi. Nie wiem, czy jest to tylko jakieś kolejne miejsce do oglądania, czy też coś tam się może wydarzyć, jeśli Sim spędzi tam więcej czasu.
Link do galerii - udało mi się w końcu wejść!
https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false