Ciekawe jest to, co piszecie na temat ustawień w CAS i i możliwości ich zmiany w czasie gry.
Na temat Magnusa mogę się wypowiedzieć, bo go stworzyłam. Gdy go wpuszczałam w świat miał ustawienia fabryczne z CAS, czyli:
1.W relacjach romantycznych tego Sima interesują: tu nic nie było zaznaczone,
2. Ten Sim jest otwarty na romantyczną eksplorację - TAK,
3.Interesuje mnie bara bara z: tu były zaznaczone obie opcje (i mężczyźni i kobiety), czyli jak fabryka dała.
Galeria w tym względzie niczego nie zmieniła, pobrałam Magnusa przed chwilą na próbę, i ma ustawienie takie jak powyżej.
Wszystkich Simów (oprócz jednej postaci) wypuściłam w świat z ustawieniami fabrycznymi. Wychodzę z założenia, że każdy kto pobierze mojego ludzika, będzie grał wg własnych scenariuszy, zda się na grę lub sam dokona sobie odpowiednich ustawień. Nie zamierzam w tym względzie nikomu nic narzucać.

Magnusa wrzuciłam do Galerii kilkanaście godzin po stworzeniu, bez umiejętności, jako maga na jednym z najniższych poziomów. Pograłam nim może z chwilę, sprawdziłam jak wygląda Szkoła Magii oraz panel umiejętności magicznych, spróbowałam z nim polatać na miotle i to było w sumie tyle...
Zaciekawiła mnie informacja (którą przytoczyła Ela), że preferencje ustawione w CAS mogą się zmienić w trakcie gry. Z ciekawości sprawdziłam, jak to wygląda teraz u moich magów. I tak:
Magnusa obecnie w relacjach romantycznych interesują kobiety (punkt 1), chociaż z jakichś dziwnych powodów przestał być otwarty na romantyczną eksplorację (punkt 2)! Zakręcona sprawa!

Natomiast bara bara u niego (punkt 3) pozostało bez zmian, czyli fabryczne (i mężczyźni i kobiety).
Telemach w punkcie pierwszym i trzecim ma zaznaczone tylko kobiety i... nie interesuje go eksploracja romantyczna.
Jace ma obecnie w punkcie pierwszym: kobiety; w punkcie trzecim ustawienia fabryczne; o dziwo on również nie jest otwarty na romantyczną eksplorację. Jace jest stworzony przez Bobi, więc nie mam pojęcia jakie miał ustawienie początkowe.
Caligal - jako jedyny z całej czwórki jest otwarty na relacje romantyczne, choć... romantycznie interesują go mężczyźni.

Natomiast bara bara - tyle ile fabryka dała.
Dobrze, że to sprawdziłam. Simibóg musi tu wkroczyć do akcji i otworzyć szanowną początkową trójcę na relacje romantyczne (czyli zaingerować w punkt drugi).
EDIT: Choć właściwie co znaczy: otwarty na romantyczną eksplorację? Weszło mi to do głowy jako wchodzenie w związki na poziomie romantycznym z kobietami lub mężczyznami (w zależności od upodobań). Ale... chmmm... to przecież chodzi o to, że Sim dopiero bada co go interesuje. Ok, olśniło mnie i stwierdziłam, żem zakręcona jak diabli. Nie trzeba ich otwierać na romantyczną eksplorację, gdyż oni już wybrali.