Jak to wygląda w praktyce?

Zanim o tym to jeszcze szybko o nowym ,bardzo udanym mieście wzorowanym na Tajlandii i okolicach;
Tomarang to otoczenie dość otwarte, złożone z dwóch względnie rozległych dzielnic.
Nazwijmy pierwszą z nich centrum miasta z bulwarem, parkiem i świątynią (króliczą norką) czterema parcelami oraz drugą na trzech niedużych wyspach, która kojarzy się trochę z Sulani. Ta druga część jest jak na simowe realia możnaby rzecz naprawdę piękna i ma paradoksalnie więcej parceli (pięć)
Nasze centrum Tomarangu daje kilka ulic do swobodnego poruszania się. Barwne zabudowania i roślinność robią wrażenie. Możemy budować nad woda w trzech miejscach (park ,nabrzeże lub polanka) oraz wewnątrz ścisłej zabudowy. W trybie życia odwiedzimy ładny park świątynię lub targowisko z ciekawym budynkiem na palach.

Tuk-tuki są nieruchoma ozdobą , podobnie łodzie w drugiej dzielnicy czyli tu znów zmarnowano ciekawy potencjał (można by zrobić łodzie teleportujące do innego miejsca jak w "Psokotowie" czyli Brindleton Bay nie wspominając o odpowiedniku katamaranów z Sulani). Apropos pływania; możemy wskoczyć do wody w paru miejscach a nawet popływać katamaranem jeśli mamy dodatek Wyspiarskie Życie. Warto zaznaczyć, że wejdziemy do wody w tej dzielnicy na wyspach a z bulwaru w centrum fal już nie skosztujemy (i nie pożeglujemy) czyli tylko pół otoczenia ma "pływalną wodę".

Szybko zauważymy, że roślinność jest tu często identyczna jak we wspomnianym raju wyspiarskim z dodatku Wyspiarskie Życie ale trzeba przyznać, że chyba mało które otoczenie po za wspomnianym Sulani czy Windenburgiem zostało przygotowane tak dokładnie i pieczołowicie. Nie mamy tu urywających się dziwnie ulic czy lewitujących makiet domów na krawędziach "świata".
Z trailera wiemy o nocnym targu. Jest tu także dom na palach, który okazuje się jednak królicza norką.

Dla testu wybrałem rodzinę zamieszkującą druga mniejsza dzielnicę czyli nasze "Przedmieście" z druga świątynią (Tygrysa) malowniczym kanałem z nabrzeżem i domkami tonącymi pośród tropikalnej zieleni.

Ludzikowi zleciłem na początek jedną z nowych interakcji "włam się". Gra odczytuje to jako... wydarzenie towarzyskie

Mnie najbardziej ciekawił tryb budowania apartamentów na wynajem choć tryb życia bardzo się tu splata z budowaniem.
Klikając na stworzone pomieszczenie wpisujemy nazwę mieszkania.
Klikając na następne pomieszczenie przypisujemy je do tego samego mieszkania lub tworzymy następne.
Oczywiście trzeba pamiętać o zaznaczaniu powierzchni wspólnej lokatorów np. klatki schodowej.

Włamywacza uczyniłem szczęśliwym posiadaczem bloku mieszkalnego na wymajem przypisując mu jedno z mieszkań (zaznaczamy w spisie opcje "mieszkanie prywatne" co oznacza, że tam mieszka nasz ludzik).
Szukałem opcji poszukiwania lokatorów w simowym telefonie ale taka opcja istnieje kiedy wchodzi się z mapy świata kursorem na parcelę; wybieramy piętro i używamy opcji wprowadzania lokatora.
Nie grałem długo więc możliwe, że z czasem gra w jakiś sposób proponuje chętnych najemców posiadaczowi mieszkań bo te szybko zyskują punktację; im więcej mebelków i ozdób tym więcej gwiazdek ma dane mieszkanko. Możemy ustawić oddzielne cechy dla każdego z mieszkań (tak jak wcześniej dla danej parceli) co daje sporo możliwości;
Możemy w taki sposób stworzyć na jednym piętrze elegancki apartament dla gwiazdy a piętro niżej totalny slums z "gniewnymi fluidami"

Sami możemy kupić takie parcele lub zwyczajne i przerobić je na kolejne inwestycje lub po prostu wynająć jako lokator.
Budowanie budynków wielorodzinnych daje w jakiś sposób "żywszy" tryb życia a do odkrycia jest zapewne jeszcze parę smaczków.
W otoczeniu oprócz tajemniczych "króliczo-norkowych" świątyń znalazłem także jaskinię do której niestety też nie wejdziemy realnie.
Mi osobiście najbardziej spodobała się ta mniej zurbanizowana cześć na wyspach, która kojarzy się z Sulani i po której możemy popływać (także katamaranem jeśli posiadamy dodatek z wyspami).
W tle do którego już się nie dostaniemy majaczą także starożytne świątynie lub ruiny miasta przywodzące na myśl cuda z Birmy.

https://blogger.googleusercontent.com/i ... -19-03.png[/img]
Jeśli macie własne spostrzeżenia na temat dodatku to możecie je śmiało opisać w tym temacie.
Moja ocena to mocne 7/10 lub słabe 8/10 czyli prawdopodobnie najbardziej udany dodatek obok Wyspiarskiego Życia i Ranczo.