TS2 - Poradnik jak uniknąć uszkodzenia otoczenia czyli czego nie wolno robić w grze

Awatar użytkownika
aanielka
Asystent
Origin ID: aanielka

TS2 - Poradnik jak uniknąć uszkodzenia otoczenia czyli czego nie wolno robić w grze

Post autor: aanielka » piątek 21 lut 2025, 18:48

Myślę, że nowym lub reaktywowanym graczom w The Sims 2 przyda się garść porad, czego nie należy robić w grze, aby uniknąć uszkodzenia otoczenia, które w wyniku takich działań może stać się niegrywalne.
Pierwszy poradnik pochodzi z The Sims Wiki https://sims.fandom.com/pl/wiki/Poradni ... dzenia_gry. Objaśnia on również, jak są rozmieszczone pliki gry na komputerze. Podane w nim ścieżki do plików mogą się różnić w przypadku wersji Legacy.
Drugi poradnik zaczerpnęłam z ciągle dostępnego forum TheSims.PL https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136, stworzony przez bardzo doświadczoną jeśli chodzi o Dwójkę użytkowniczkę tegoż forum. Jest niedługi, zwięzły i zawiera wszystko co należy wiedzieć w tym temacie. Linki w nim zamieszczone wciąż działają.
Być może, że dawni gracze już to wszystko wiedzą, jednak dla nowych ta wiedza może okazać się przydatna, jako że Dwójka ma o wiele głębsze powiązania, symulacja jest głębsza niż w późniejszych odsłonach, gdzie podobne czynności nie powodują tak szkodliwych dla otoczenia skutków.

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » sobota 22 lut 2025, 15:21

@aanielka Dzięki za linki, treściwe poradniki, zajrzałam, poczytałam i okazało się, że o niektórych rzeczach nie miałam pojęcia. :13-thumbs-up:

W poradnikach z linków są informacje o tym, że warto nagrobki przenosić na parcelę publiczną, gdyż zapisywanie gry z duchami na parceli może ją zepsuć. Podobnie otoczenie może ulec korupcji, gdy Sim umrze mając nagrobek członka rodziny w wyposażeniu.

Od siebie dodam, że warto się pilnować z nagrobkami dzieci (jeśli zdarzy się, że dziecko umrze na parceli z powodu ba przykład choroby). Problem jest w tym, że dzieci nie mogą żyć bez opiekuna, a po godzinie 19-tej nie mogą przebywać na parceli, która nie jest parcelą ich rodziny, więc jeśli są w gościach, opiekun przychodzi je odebrać. A gra przyporządkowuje duchy dzieci do domyślnej rodziny, w której są wszystkie NPC-e typu nianie/opiekunki, inne duchy, święty Mikołaj czy Mroczny Kosiarz. I jeśli postawimy nagrobek dziecka na parceli i to dziecko się pojawi, to po godzinie 19-tej losowy NPC ze specjalnej rodziny przyjdzie je odebrać. A jako, że duch dziecka jest przypisany do nagrobka, to nie będzie mógł opuścić parceli z "opiekunem". Jak można się domyślić, już samo pojawienie się specjalnego NPC-a niezgodnie z założeniami w jakich ma się pojawiać, może popsuć grę, nie mówiąc o innych zawirowaniach, które mogą się przy okazji zdarzyć. Teoretycznie, można nagrobek dziecka wrzucić do wyposażenia i problemu z odebraniem ducha dziecka nie będzie, ale tu... wróć do informacji z zalinkowanych poradników, które mówią, że - gdy Sim umrze nagle z nagrobkiem w wyposażeniu, otoczenie może ulec uszkodzeniu.
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
aanielka
Asystent
Origin ID: aanielka

Post autor: aanielka » sobota 22 lut 2025, 15:52

@Percival159 ja akurat zrobiłam sobie cmentarz na parceli na Przedmieściu, Zielony Got się chyba nazywa, i tam przeniosłam nagrobki moich trzech nieżyjących simów, są tam już nagrobki paru maxisowych, nawet miejsca są na kolejne groby więc jest to miejsce odpowiednie na cmentarzyk. Póki co żadne dziecko mi jeszcze nie umarło w grze, ale warto to wiedzieć na wypadek gdyby...

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » sobota 22 lut 2025, 21:31

U mnie jeszcze żaden Sim nie umarł, zresztą na razie gram na wyłączonym starzeniu. Ale prędzej czy później to się zdarzy, dlatego planuję stworzyć jakiś uroczy cmentarz, albo skorzystać z tego "Zielonego Gota" Trawnika rekreacyjnego. Swoją drogą świetna nazwa i samo przeznaczenie parceli jest ciekawe. Bo faktycznie jest tam cmentarz, ale nie tylko. Jest również grill, magnetofon, komputer do gier, sala telewizyjna, biblioteka... czyli jak nazwa głosi teren służy nie tylko pochówkom, ale i rekreacji. ;) Ale to są właśnie klimaty The Sims 2. :D
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poradniki”