Zostań Architektem 2 - ukończone

Dla własnej satysfakcji!
Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Re: Zostań Architektem 2 - Głosujemy!

Post autor: Percival159 » wtorek 05 sie 2025, 19:54

Czytając o jednym głosie, który zdecyduje o powrocie zabawy, zrozumiałam, że jeszcze jedna osoba ma zagłosować na któryś z budynków biorących udział w konkursie. A jako, że już wcześniej zagłosowałam, to czekałam na kolejnego głosującego... :) Jak widać zakumałam nie w ten deseń, co trzeba. Czasu obecnie mam mniej, ale chyba się piszę... ;)
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » czwartek 07 sie 2025, 19:03

Ja już wiem. mamy zagłosować
Więc @Alibali czyli 2
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » piątek 08 sie 2025, 22:58

Kochani! Nasza zabawa powraca wraz z brakującym głosem :) Brawo @Alibali :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Dla tych co nie pamiętają, zasady są w pierwszym poście ale tak po krótce: nie jest to typowa szybka zabudowa wspólnego miasta (acz spokojnie, takie wyzwanie tez się niebawem pojawi jako zupełnie inny temat), bardziej gospodarujemy na nowo parcelę po parceli w mieście Simtopowo (Newcrest), odpowiadając na wyzwania ,które na każdej parceli sa inne. Dzięki temu z czasem powstanie bardzo przemyślane wspólne miasto ,budowane najdłużej ale zapewne z największym rozmachem :) Każda parcela to trochę inna hstoria i inne zasady zabudowy. Dotychczas nasze dwie pierwsze odsłony zabawy "Zostań architektem" wyłonimy nam dwie piękne parcele. Tymczasowo postawiłęm także urząd miasta, strasznie szpetny ale niezbędny dla naszych milusińskich urzędników zatwierdzającyh plan zabudowy miasta ;)
Poniżej ponownie linki do wszystkich wyzwań włącznie z trzecim, które teraz możemy już ruszyć z miejsca oraz ujęcia ditychczasowego wyglądu naszej pierwszej dzielnicy.

Dla przypomnienia spis wszystkich wyzwań w pierwszym sezonie cyklu "Zostań Architektem"

#simtopiabuild1 "Zostan architektem 1" viewtopic.php?f=43&t=4164 (zamknięte)
#simtopiabuild2 "Zostań Architektem 2" viewtopic.php?f=43&t=4633 (zamknięte)
#simtopiabuild3 "Zostan Architektem 3" viewtopic.php?f=43&t=5017 (Otwarte! Oczekujemy na zgłoszenia prac)

I tak przechodzimy do biezących wydarzeń i współczesnych obrazków z miasta :79-face-cowboy-hat:
Załączniki
08.08bcfg.jpg
08.08.jpg
08.08b.jpg
08.08bcdu.jpg
08.08bcdefg.jpg
08.08bcdef.jpg
08.08bcde.jpg
08.08bc.jpg
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » sobota 09 sie 2025, 21:08

Ach, dzięki! Kłaniam się nisko! Zdążyłam już przez te dwa lata zapomnieć, że popełniłam taki budynek w ogóle :P

Wzruszyłam się kochani, bo projekt Hali powstał w oparciu o rzeczywisty budynek wrocławskiej hali targowej. I na dodatek region tej hali leży dość blisko Odry, a widok, jaki Miszka umieścił nasuwa mi skojarzenie z tym popularnym ujęciem (hala położona jest niedaleko - nieco na prawo od tych dwóch wież katedry). Uzupełnię jeszcze, że to był prawie w całości widok z okien mojego rodzinnego domu (przysłaniały go jednak kamienice rogu ul. Sienkiewicza i obecnej - Bema, więc widziałam tylko szczyty budynku katedry i jej wieże oraz wieżę kościoła Św.Krzyża - to ta najbardziej na lewo). Ale sentyment pozostał ogromny... Tęsknię bardzo... ;(

Obrazek

A tak serio - myślę, że gdyby powstało kolejne wyzwanie, to znaleźliby się chętni! Tylko jakie - i gdzie?

Myślę, że tematem przewodnim mógłby być dom z warsztatem. Jest teraz tyle aktywności, które można powiązać z miejscem zamieszkania i warsztatem w jednym - np mając dodatek Kryształowe cudeńka można otworzyć zakład jubilerski, mając Dochodowe hobby - warsztat ceramiczny, salon tatuażu, posiadacze dodatku ze SPA mogą zrobić gabinet kosmetyczny oferujący nie tylko masaże ale i manicure i pedicure! , posiadacze Zostań Gwiazdą - otwierają atelier fotograficzne... Jest wiele innych możliwości nawet z samą podstawką!

Ale na myśłi mam glównie Nordhaven - jest tam brzydkie muzeum - można zrobić wyzwanie na przeróbkę tej parceli, bo w obecnej formie jest okropna. Albo przeróbkę klubów w Życiu i Śmierci... Sama zamierzałam przerobić tę muzealną parcelę w Nordhawen na muzeum geologiczne z warsztatem ceramicznym. Ciągle jednak nie opanowałam tworzenia parceli tzw przestrzeni społecznej. W trójce funkcjonowało to jako parcela festiwalowa. Kurcze - gdyby tak Dels i Perci opracowali poradnik krok po kroku - bo orientują się doskonale w meandrach i sztuczkach niezbędnych przy tworzeniu takiej parceli. Ja nawet nie wiem od czego zacząć! Robiąc tę halę popełniłam mnóstwo błędów przy określaniu rodzaju parceli, (i nadal nie wiem, jak to się robi).

P.S. Doczytałam się teraz (wina tego, że pobieżnie zerknęłam tylko na początek ostaniego posta Miszki) - że projekt nadal obejmuje Newcrest - czy tak?
Origin ID: Aschantka

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » sobota 09 sie 2025, 22:47

Gratulację @Alibali , super parcela
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyzwania”