Elu - ale ja mam OBA MC i UI - i nic a nic mi się nie gryzie! (UI jest jeden i to niedawno aktualizowany - więc nie wiem skąd się Pawłowi wzięły dwa!!)
Nie wiem co lepszego mogło mi się trafić niż UI - jednym ruchem podciągam spadnięte paski potrzeb. Jednym ruchem (kliknięciem) wypełniam aspirację, nie potrzebuję wypisywać kodów, by podciągnąć umiejętność. Mogę ją albo wypełnić całkowicie (jedno kliknięcie myszą) - albo kliknąć prawym przyciskiem myszy - i wpisać wartość cyfrową. Jednym kliknięciem ppm na zegar w grze - i mogę zmienić porę dnia na lepszą do robienia fotek, na przykład

Wymogi potrzebne do wypełnienia aspiracji też załatwiam jednym kliknięciem.
MC trzeba otworzyć i szukać odpowiedniej zakładki , a w niej - linijki zawierające potrzebne zadanie. UI jest tak intuicyjny, i tak prosty, że żadna ustawa tego nie przewidziała! Jedyne, czego UI nie robi - to nie wypełnianie zadań codziennych (ale odrobienie lekcji przez dzieci i nastolatków - tak).
MC UI nie zastąpi i nie ma takich ambicji. Na wiele rzeczy, które robi MC nie ma nic lepszego, w tym choćby resetowanie sima, całej parceli, wymiana stroju jednemu simowi lub całej okolicy poprzez dodanie stroju do czarnej listy. Usunięcie błędu powodującego, że sim idzie w niektórych elementach stroju do kąpieli ( u mnie nagminnie był zakładany przez simki do kąpieli pewien stanik z falbanką - cece).
Jedynie w kwestii wysyłania prac do galerii nie mogę się wypowiedzieć, bo robię to tak rzadko, że trudno mi wywnioskować, czy UI powodował jakiekolwiek perturbacje.