Tablica codzienna

Zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie :19-slightly-smiling-face:
Awatar użytkownika
Pablo
Redaktor
Origin ID: pawel0674

Re: Tablica codzienna

Post autor: Pablo » poniedziałek 23 wrz 2019, 10:31

Dzięki Alu za podpowiedź ze zmianą hasła :)
Czy też już testowałaś nowy pakiet do gry: KRAINA MAGII ? Ja właśnie go testuję,ale muszę często wychodzić z gry aby ją oczyścić bo inaczej zawiesza się laptop.Ponoć ostatnia aktualizacja gry + pakiet za mocno obciąża procesor. Nawet zostało to zgłoszone do Microsoftu i mają wydać w najbliższym czasie aktualizację systemu Windows 10 jaki mam na laptopie.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 wrz 2019, 17:09

Spora aktualizacja windows10 już była niedawno. Nie wiem, czy Microsoft przejmie się problemami graczy i z tego powodu wypuści kolejną dużą łatę. Myślę, że to raczej wina twojego sprzętu :)

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » poniedziałek 23 wrz 2019, 19:21

jesienna dziewczyna z wierszem.jpg

Awatar użytkownika
Aericia
Administrator
Administrator
Origin ID: ukyojin

Post autor: Aericia » poniedziałek 23 wrz 2019, 22:31

@Pablo
Hasło możesz sobie zmienić w swoim panelu użytkownika na takie, jakie Ci się podoba. :) musisz tylko potwierdzić je na mailu.

"...zawiesza się laptop.Ponoć ostatnia aktualizacja gry + pakiet za mocno obciąża procesor. Nawet zostało to zgłoszone do Microsoftu i mają wydać w najbliższym czasie aktualizację systemu Windows 10 jaki mam na laptopie."
Jeżeli zawiesza Ci się gra to proponuję sprawdzić przede wszystkim komputer. Być może coś złego dzieje się z kartą graficzną i po jakimś czasie nie wyrabia. Wiem że masz nowy sprzęt ale to nie znaczy, że coś nie mogło się uszkodzić. W dodatku jeśli kupiłeś tańszy sprzęt mogli zaoszczędzić wlasnie na karcie (tak skubani robią, zwykle ludzie patrzą na RAM i dysk a procesor i karta graficzna to już czarna magia i klienci zakładają, że też są dobre). Może komp się przegrzewa? Jest kilka opcji...

Ja mam już dość słaby sprzęt i gra mi się laguje ale znalazłam na to sposób.
1. Przede wszystkim podczas gry wyłącz Internet. Czasem w tle aktualizują się procesy bez Twojej wiedzy, komputer pobiera sobie różności z netu i to mocno obciąża grę. Możesz spokojnie grać w trybie offline. Mało tego - możesz włączyć grę bez dostępu do internetu. Po prostu Origin poprosi Cię o hasło a potem gra normalnie się odpali.
2. Wciśnij Alt+Ctrl+ Delete na klawiaturze, otwórz Managera zadań z menu, które się pojawi i w okienku zobacz, jakie procesy działają w tle. Uważaj tylko, żeby nie wyłączyć czegoś ważnego! Jednak takie programy jak Skype, Origin (tak, bez tego też można grać!) możesz spokojnie wyłączyć (origin wyłącz gdy gra już działa, inaczej to bez sensu). O innych platformach typu Steam czy Battle.net nie muszę chyba mówić.
3. Wyłącz antywirusa.

To powinno odciążyć system w sposób znaczny. Grając w offline nic nie będzie Ci się instalować, mielić itd.

I nie wiem co w spólnego ma gra z łatką Microsoft. O ile wiem, problemy z najnowszą aktualizacją systemu operacyjnego (gdyby Windows był tak spieprzony, że wyłączał ludziom gry komputerowe, zaraz byłby wrzask na cały świat, bo to system operacyjny i on nie powinien być tak ciężki, żeby wpływać na pracę tak wielkich programów jak The Sims!) dotyczą głownie menu start i opcji wyszukaj w systemie oraz touch padów i klawiatur! Nie wiem jak to się ma do obciążania czegokolwiek.

Może napisz coś więcej o tym co się dzieje, jak to wygląda i może wyślij mi (jeśli nie chcesz oficjalnie to na priwie) screeny z Twojego managera zadań - co tam za procesy masz w tle.
Najlepiej jednak nie ignorować tych znaków i pokazać komuś ogarniętemu sprzęt, bo jak Ci to dupnie jak mi jakiś rok temu, to nic tylko egzorcysta pomoże (i grubsze hajsy na ratowanie bałaganu).
Obrazek

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » wtorek 24 wrz 2019, 01:38

Ludzie sie wsciekaja na ta aktualizacje, bo gry im kraszuja po odpaleniu. Nie tylko Simsy. W wiekszosci jest to wina nakladek na komp typu Riva Tuner overlay a specjalnie Rivatuner Statistics Server. To na 100% skraszuje kazdą gre. Po aktualizacji toto Ci sie nie pokaze w Task Manager pomimo ze leci w tle.
Inne programy tez moga sie nie pokazac i to jest najwiekszy jak dotąd znany ból tej aktualizacji bo nie mozna teraz wiedziec dokladnie co leci w tle
Nikt nie wie co Microsoft spieprzył tym razem ale EA komunikowala ze jest z nimi w kontakcie i nowy update Microsoftu powinien byc szybko,
( BTW Origin w grze nalezy wylaczyc w opcjach Origin nie w Task Manager jest taka opcja na stronie Origin)
Na Origin jest opcja ktora po wlaczeniu pokaze Ci wielkosć FPS w grze. Powinno być 60 - jesli jest mniej gra bedzie miec koszmarne lagi. Jesli masz za malo trzeba szukac przyczyn ktorych moze byc z grubsza 5. Kazda przyczyna moze byc rozna w zaleznosci od kompa i netu.

Taka prosba - jest apel do Maxisa aby dodal ceny do eliksirow i to szybko, zeby mozna bylo tworzyc Magiczne Sklepy w grze
wejdzcie w ten link i kliknijcie ME TOO na pierwszym poscie PLEASE.
https://answers.ea.com/t5/General-Discu ... 654#M16381
Jak by ktos chcial popchac ten temat na gore krotkim postem to by bylo milo
ORIGIN ID Kreatora Hero of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
Aericia
Administrator
Administrator

Post autor: Aericia » wtorek 24 wrz 2019, 13:12

Dzięki Elu za info. :) sama znalazłam tylko info o tych problemach z menu Start i z klawiaturą (ale też i za mocno nie szukałam :)). Jeżeli faktycznie nie widać tego w managerze zadań to bieda.
Mam nadzieję że to psuje Pawłowi grę a nie jego komputer. Dobra wiadomość w każdym razie. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » wtorek 24 wrz 2019, 17:46

Muszę się pochwalić XD Powiększylam z wielką męką mój starterek - sim się wreszcie dorobił a tu nie było nawet gdzie kominka wstawić. Teraz uwielbiam ten domek ma od metra miejdca w srodku - na luzie moge go jeszcze powiekszyc o spory pokój dziecinny - a pora, bo mam autonomie właczoną na maksa i własnie sie autonomicznie sam z siebie oświadczył. To jest takie fajne kiedy sim z wlasnej woli klęka i oświadcza się panience. Kto nie ma MCC niech zaluje. :a_grin2:
A domek teraz kocham i od środka wreszcie, bo mi zdecydowanie za ciasno przedtem w nim było. Teraz mam nawet taras przygotowany na dodanie basenu - samego basenu jeszcze nie ma bo kasy nie starczyło. A po przebudowie wyglada tak. Duzo sie nie zmienił pozornie ale kosztowało mnie to od metra roboty XD
24.09.2019_17-12-54.jpg

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » wtorek 24 wrz 2019, 21:21

Śliczny jest! Masz go w galerii?

Awatar użytkownika
Ktosik
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: KtosikG

Post autor: Ktosik » wtorek 24 wrz 2019, 23:02

Elu, teraz jest jeszcze piękniejszy. :cat_lovely: Ja też już swój rozbudowałam, dodając mu dodatkowy pokój dla simki od Karo. Porwałam Michaelę, bo jest cudna :hearts/heavy-black-heart: , ale nie wiem czy spodoba jej się mój czarodziej, i czy coś wyniknie z ich wspólnego pomieszkiwania. :02S-grinning-face-smiling-eyes:

Pozdrawiam wszystkich jesiennie i słonecznie. :)

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » środa 25 wrz 2019, 01:18

@Alibali
Alu nie mam go w Galerii tam jest tylko ta pierwsza biedna wersja jako starter. Mogłabym go podpiąć do postu w moim temacie poźniej jesli ktos by chcial go miec w tej wersji ale nie jest jeszcze wykonczony zupełnie w srodku.
Urzadzam go pomalutku w miare jak sim sie dorabia. Na razie wciaz ma tylko jedną sypialnie i od metra miejsca w srodku. A na basen jest tylko miejsce zostawione :cat_mwaha:
@Ktosik
Michaela jest śliczna w grze ale nigdy sie nie dowiesz czy do siebie pasują nie majac systemu atrakcyjnosci w grze. EA dla kazdego sima ustawia go losowo i ty nie bedziesz wiedziec bez tego czy na przyklad twoj magik nie woli panów a Michaela panienek. Jedynym narzedziem jaki masz w grze , ktore EA dala Ci aby to sprawdzić jest tak zwane "ryzykowne pytanie" w opcjach romantycznych. W 99% na 100% zadanie ryzykownego pytania obnizy relacje romantyczne pary bo przewaznie jedna osoba w takim przypadkowym zwiazku ma te ustawienia EA nie na ta płeć i wyglad co pytajacy sim ma.
W modzie mozna to zmienic choc lepiej zmienic nim sie zacznie gre własciwą - zaczac grac tym simem na pustej parceli i ustawic mu takie proferencje jakie chcemy aby mial. Zapisac osobnika i on zapisany bedzie te preferencje juz takie miec w nastepnej grze. To sprawdziłam w sejfie Simtopii - Obaj moi panowie zachowali preferencje takie jakie im ustawiłam przedtem i moga razem mieszkac bez ryzyka ze stworza parkę. Sa tylko przyjaciólmi i zostana przyjaciolmi w kazdej grze.
To dlatego sim mi sie autonomicznie w obecnej grze oswiadczył - spotkał swoj ideal od startu i po pol godzinie rozmowy juz oboje mieli pol paska na rozowo :cat_mwaha:

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » środa 25 wrz 2019, 07:42

@kreatora Elu, po rozbudowie jest jeszcze piękniejszy ... co nie znaczy, że wersja pierwotna mi się nie podobała. Jak kiedyś w przyszłości nabędę magię, bo chwilowo jej nie posiadam, Twój domek będzie pierwszym, który zagości w magicznym świecie :14-face-throwing-a-kiss: .

Awatar użytkownika
Ktosik
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: KtosikG

Post autor: Ktosik » środa 25 wrz 2019, 15:38

Zapraszam do głosowania na fotkę maja i na fotkę czerwca :02-grinning-face-smiling-eyes:

@kreatora - Elu kusisz tym modem :cat_mwaha: Na razie nie będą sobie zadawali tego "ryzykownego pytania", bo różowy pasek u nich zerowy XD, ale przetestuję to jak coś między nimi zaiskrzy. Mam nadzieję, że ona lubi rudych facetów :cat_mwaha:

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 25 wrz 2019, 20:12

No chyba Elu masz rację, bo z przykrością zorientowałam się, że sim (Xavier który zamieszkuje Twinhouse w Simtopii) ochoczo zaciągnął Hillary do sypialni na górę, mimo iż pasek różowy był u nich słabiutki.
Więc pomyślałam, że poprawię ich relacje, każąc Hillary zadać to sławetne "ryzykowne" pytanie. I co - okazało się, że on jej wręcz nie znosi! No tak mnie to zdenerwowało, że "skasowałam" mu te niecne zakusy. Do łóżka to może być, ale żaden materiał na choćby dziewczynę??? Oczywiście nawet ten lichutki pasek na różowo zniknął po tym pytaniu!

Awatar użytkownika
Aericia
Administrator
Administrator

Post autor: Aericia » środa 25 wrz 2019, 21:06

@Alibali - mogę przygotować poradnik jak ściągnąć wickeda w wersji „grzecznej” czyli bez khem animacji (mogę kilka zostawić... ładnych i niewinnych).
Mimo ze Turbo się wypiera myśle, ze jego mod idealnie odkrywa preferencje Simów (ryzykowne zawsze wchodzi, no, na 99% a ja spamuje tym pytaniem cały czas). To, żeby choć wrzucić mod na chwilę choćby i sprawdzić czy Simowie się sobie podobają.
Inny sposob, bez moda... zrób Simow jako małżeństwo w CAS przed wejściem do gry. Wtedy preferencje ustawiają się automatycznie pod partnera. Trochę z tym bałaganu ale warto! Zaraz po załadowaniu się gry daj w mc na związki i wyczyść im relacje (żeby się nie znali w ogóle) i już. Masz parke, która będzie się sobie podobać i możesz zacząć manewry (albo poczekać aż Simom zaskoczy).
Obrazek

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 26 wrz 2019, 16:59

Pewnie że tak Ari... Podziwiam cię, że masz taki zapał. Ja jakoś oklapłam, zresztą nawet na granie nie mam siły... Jeśli ten remont potrwa jeszcze to chyba całkiem odwyknę od mojej ukochanej gry :(
Miałam tego moda jak pamiętasz, ale że była rewolucja z modami po którejś tam poprawce to wyjęłam cały folder z obawy o rozwałkę gry. Poza tym nie wszystko chciałam mieć. Wiem, że trzeba było przetestować i na piechotę sprawdzać skórki i animacje (niektóre mi się dublowały). Więc jak będzie aktualny i z lekka okrojony - to chętnie na nowo pobiorę.

Co do tego zabiegu w CAS - widzisz, chciałam, żeby oni autentycznie się polubili, a nie z nakazu CAS czy myszki... Podziwiam cierpliwość Eli do tych kaprysów jej Vimesów - bo tyle razy próbuje, aż trafi... Idealnie dla mnie by było, żeby był jakiś myk, który powoduje, że ten konkretny Sim podoba się dokładnie mojej simce ulubionej... Więc może jednak z ociąganiem - poznam ich w tym CAS-ie, bo innego wyjścia na dziś nie widzę.
Pobrałam sobie wczoraj Elinego Lestera Vimesa. Jakież urocze chłopię to jest...I tak sobie pomyślałam, co też by wyszło z krzyżówki z moją aktualnie ulubioną simeczką (tą, którą pokazałam na przykładzie starzejącej się skórki). Ona naprawdę jest ujmująca w swoim simowym zachowaniu. Ale Lester przeszedł sam siebie i swojego stwórcę. Takie miny, jakie strzela sam z siebie po prostu mnie rozbrajają.... I jaki dobrze wychowany! Pojawił się w domu simki (dokwaterowany) - grzecznie się przywitał, porozmawiał chwilę i szybciutko grzeczniutko - myk do łóżka... Żadnego tam molestowania :P Dobre geny mu Elutka dała :)

Awatar użytkownika
Aericia
Administrator
Administrator

Post autor: Aericia » czwartek 26 wrz 2019, 23:30

Victarion to by pewnie przekręcił oczami, napyskował i poszedł odrabiać lekcje... wstyd za tego bota. :/
Alu, chętnie coś takiego przygotuję ale to jeszcze nie dziś czy jutro... :(
Na razie polecam patent z małżeństwem z CAS. Wygląda na to, że gra ustawia preferencje pod istniejące małżeństwa i od razu tacy będą mieli ustawione na najwyższą atrakcyjność. Po prostu wprowadź ich do gry jako małżeństwo a następnie rozwiedź za pomocą MC i wyczyść wszystkie związki. Stare ustawienie zostanie. :) testowałam już dwa razy i za każdym razem działa! :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » piątek 27 wrz 2019, 23:53

Dziś zamierzałam chwilkę pograć, ale przyczołgałam się pod kompa bez sił. Jutro sprawdzę ten patent.
Dzięki z góry za opracowanie na nowo wickeda.
Victarion ci u mnie w Simtopii jest :) Ale teraz usilnie próbuję nauczyć Monicę czarów. Fajnie to wygląda, tylko cza się napracować, bo robię to na piechotę bez kodów. Jedynie UIC-em podciągam potrzeby (nie chcę tego robić na stałe mc commanderem, bo lubię jak od czasu do czasu są głodni, brudni i śpiący :)

Awatar użytkownika
Pablo
Redaktor
Origin ID: pawel0674

Post autor: Pablo » sobota 28 wrz 2019, 11:38

Witam wszystkich w sobotę i pozdrawiam :)
Kot.jpg

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk

Post autor: kreatora » sobota 28 wrz 2019, 13:32

Padłam :cat_mwaha: Przyłączam sie z moim podaniem o pokazanie słonecznego ryja do tego kotka co wyżej. I pare stopni plus poproszę! Minimum 5 sobie zycze w górę!!!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » sobota 28 wrz 2019, 18:38

Elu - jak szaleć to szaleć. Proś, a będzie ci dane. Ja sobie zażyczyłam 30, a mam 20 :) Co by było gdybym zażyczyła tylko o pięć stopni więcej?
Mimo, że popaduje - to jest w miarę ciepło... Chwilo - trwaj!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tablica codzienna - coś jakby aktywność...”